IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Григорий Вазов: Бизнесът е недоверчив към българските университети

Ролята на университета не е да създава конкретния специалист за една компания, твърди ректорът на ВУЗФ

09:32 | 20.06.17 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg TV Bulgaria</em></p>

Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Наблюдава се сериозно недоверие към българските университети от страна на бизнеса. Това коментира ректорът на Висшето училище по застраховане и финанси (ВУЗФ) доц. Григорий Вазов в ефира на Bloomberg TV Bulgaria

Според него е крайно време българските висши училища да се ориентират към т.нар. научно-приложни изследвания и да докажат на обществото, че те могат да създават научен продукт, който да е полезен в практиката.

Ролята на университета не е да създава конкретния специалист за една компания, категоричен е Григорий Вазов. 

По думите му това може да се реализира чрез създаването на съвместна магистратура със самата фирма или корпорация, заедно с която да се обучи конкретния специалист, от който компанията има нужда. 

"В момента се изгражда нова стратегия за следващите 15 години, която ще е насочена към повишаване на качеството на образованието на студентите, както и към значително увеличение на инвестициите в квалификация на преподавателите и сериозна работа от гледна точка на създаването на авторитета на бизнес университетите и правенето на т.нар. научно-приложни изследвания", каза той. 

Вижте целия разговор тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:04 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 6 rate down comment 0
johndaniels
преди 6 години
Като си най-долния и некадърен преподавател кака да има доверие, ще ми преподава финанси а учил планова икономика през комунизма от къдя на къдя беее.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още