IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Явор Стойчев: Бъдещето го градим ние, с присъствието или отсъствието си

Избери и ти кариера в България. Регистрирай се безплатно за най-големия кариерен форум за българи с опит в чужбина

09:46 | 29.08.17 г.
Автор - снимка
Създател
Явор Стойчев: Бъдещето го градим ние, с присъствието или отсъствието си

Как се казваш?

Явор Стойчев

Къде работиш?

Perpetto

На каква позиция?

Co-founder / Software Architect

Опиши работата си с няколко изречения?

Мисията на Перпето е да помага на онлайн магазини да продават повече чрез продуктови препоръки и автоматичен имейл маркетинг. Разработвам machine learning алгоритми, които решават кои продукти да показваме на всеки потребител на базата на неговите интереси. Също се грижа за всичката ни clоud инфраструктура и подбор на технологии.

Къде си учил/работил в чужбина?

Бил съм на обмен в Rochester Institute of Technology 1 година. След това – 6 месеца стаж в Амазон в цяхната централа в Сиатъл, САЩ. След това – още 2,5 години постоянна работа в Амазон.

Колко време беше в чужбина?

4 години.

Кога се върна в България?

Декември 2015 г.

Защо избра да се върнеш в България?

Заради средата, природата, семейството и приятелите. Също, тук мога да съм много по-полезен на стартъп екосистемата с ценните си (и все още редки в България) знания и опит.

Би ли посъветвал младите хора да се върнат в България? Защо (да/не)? Какво би казал на онези, които смятат, че в България няма бъдеще?

За мен решението дали да останеш в чужбина, или да се върнеш в България, е много лично, и не мисля, че има еднозначен отговор. Ако искаш да живееш в едно по-подредено и зряло демократично общество, ако искаш да имаш много светила от бизнеса и науката, с които да можеш лично да се срещнеш, и да се учиш, ако искаш да имаш яхта и къща до някое езеро, може би България не е мястото за теб.

Но ако искаш да допринесеш за едно по-активно гражданско общество, да отстояваш добрите практики, които си видял(а) в чужбина, ако искаш да бъдеш учител или ментор и със своя опит и знания да помогнеш на другите, ако обичаш планините, палатките, хамаците, и дивите плажове – може би си струва да се замислиш за връщане в България. Ако имаш приятели и семейство тук – може би ще посрещнат решението ти с доза чисто български скептицисъм, но и със усмивка. На тези, които смятат, че в България няма бъдеще, ще кажа следното: бъдещето го градим ние, с присъствието или отсъствието си.

Какви бяха трите най-големи предизвикателства пред теб, когато се върна?

Да свикна обратно с някои особености на българския манталитет. Другото не беше никак трудно.

Какви според теб са трите най-големи предимства на живота и кариерата в България?

Социалната среда, природата, и добрият work-life balance (в сравнение със САЩ).

Какво ти липсваше най-много, докато беше в чужбина?

Социалната среда – приятелите, възможността да се срещаш и запознаваш с интересни хора постоянно, множеството интерсни събития.

Как си намери работа?

Стартирах собствена компания.

Любимото ти място в България?

Родопите.

Защо избра да останеш в България? Съжаляваш ли?

Изобщо не съжалявам. Тук се чувствам щастлив и мога да допринеса повече със своите знания и опит.

"Кариера в България. Защо не?“ е кариерен форум за българи с опит в чужбина. На него можеш да се срещнеш с над 100 работодатели, вдъхновяващи лектори и над 1500 посетители с опит от цял свят. За да присъстваш, е необходимо да си направиш предварителна безплатна регистрация на http://karieravbulgaria.com/forum-2017/.

На 5 септември в Интер Експо Център ще се проведе поредното издание на “Кариера в България. Защо не?“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:49 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още