Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Други

Кабинетът отпусна допълнителни 8 млн. лв. на общините за транспорт на ученици

7,3 млн. лв. от бюджета на МОН отиват за обезщетения на персонала за месеците септември и октомври 2018 г. поради намаляване на числеността

Кабинетът отпусна допълнителни 8 млн. лв. на общините за транспорт на ученици

Снимка: Pixabay

Правителството отпусна допълнително по бюджетите на общините близо 8 млн. лв. за 2018 г. за компенсиране на безплатния транспорт на деца и ученици. Това съобщиха от пресцентъра на Министерски съвет (МС).

Средствата за превоз са неотложен разход за образователната системата, за да се изпълни една от основните мерки за осигуряване на равен достъп до качествено образование на всички деца и ученици, става ясно още от информацията.

Около 7,4 млн. лв. ще бъдат осигурени от централния бюджет, а останалите - 591 315 лв. – от бюджета на Министерството на образованието и науката.

След днешното правителствено заседание стана ясно още, че кабинетът отпуска 1,55 млн. лв. за финансово осигуряване на дейности по Национална програма „Информационни и комуникационни технологии (ИКТ) в системата на предучилищното и училищното образование“, одобрена през 2018 г.

С тях ще се осигури финансиране на интернет свързаност за всички училища на бюджетна издръжка. Средства ще се разходват и за техническо обезпечаване на учебния процес в 149 институции от системата чрез внедряване на модерни технологии в процеса на обучение с цел подпомагане на училищата в дейностите по обновяване на компютърна техника и/или внедряване на образователни иновации, свързани с учебния процес. Необходимите средства за изпълнение на националните програми за 2018 г. се осигуряват от бюджета на МОН, допълват от МС. 

Още по темата

Съгласно друго правителствено постановление са одобрени 7,36 млн. лв. за осигуряване на дейности по Национална програма „Оптимизация на вътрешната структура на персонала в институциите от системата на предучилищното и училищното образование“ за 2018 година. Средствата ще се осигурят за сметка на бюджета на Министерството на образованието и науката за настоящата година. Те са предназначени за изплащане на обезщетения на персонала за месеците септември и октомври 2018 г. поради намаляване на числеността му от настъпила промяна в структурата и състава му, при прекратяване на трудови правоотношения на друго основание, или при преструктурирането на мрежата от образователни институции.

Общо 1,53 млн. лв. пък се предоставят по бюджетите на общините за реализация на Националната програма „С грижа за всеки ученик“, стана ясно още от днешното заседание. Средствата са предназначени за провеждане на допълнително обучение на учениците от основната образователна степен, които срещат трудности при овладяване на учебния материал по български език и по математика. В тях са включени и средства за администриране на дейностите, свързани с обучението им. Отпуснатата сума е предвидена по бюджета на Министерството на образованието и науката за 2018 г.

По статията работиха: Ралица Пейчева, редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

0
 
0
 
1
преди 1 седмица
Вместо да носърчите с 1.5 КБ, а и с повече талантливите, усърдните и здраво учещите ученици, за да се развиват - а и да почувстват специално отношение, за да останат в България - вие ги пилеете за малки хъхреци, защото не умеели да говорят членоразделно !!!!

Ако те се нуждаят от допълнителна работа, свързана с разходи, не трябва ли тия разходи да бъдат избити от гнъсните им родители, дето са номер 1 в папкането на всевъзможни помощи и много добре си знаят правата, но когато става дума за задължения - и то основното - да научат малките си на официалният език в държавата, ги няма никакви ????

Ако някое ***, влизайки в училище, не умее да говори по Български, "родителите" му да бъдат заставени да върнат всички помощи, които са взели за него още от раждането му !!! Защо им ги даваме тия пари - да възпитават бъдещи полезни граждани ли, или да се наливат денонощно с ракия?

Още от Други
290 от 2400 училища в страната са иновативни