IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Медиацията като способ за извънсъдебно решаване на спорове

Как протича процесът по доброволно разрешаване на спор, представен пред съда?

16:17 | 16.10.09 г.
Медиацията като способ за извънсъдебно решаване на спорове

Какво е медиацията?

Медиацията е способ за доброволно разрешаване на спорове, при който страните се подпомагат от трето, неутрално и безпристрастно лице - медиатор, за постигане на взаимно приемливо споразумение.

Българският Гражданско-процесуален кодекс (ГПК) отдавна предвижда възможността за доброволно разрешаване на спора, поставен пред съда. В първото заседание по делото съдията е длъжен да покани страните да се спогодят. Тук обаче става дума за помирение, което е един по-неформален способ за доброволно разрешаване на спорове. С началото на демократичните промени у нас натоварването с дела на съдилищата в страната се увеличава. За да създадат по-икономични алтернативи за гражданите и бизнеса, редица организации за правна реформа започват работа по въвеждането медиацията, на основата на работещи модели от САЩ и Европа, обясниха от Професионална асоциация на медиаторите в България (ПАМБ).

През декември 2004 г. е приет Закон за медиацията. Според закона предмет на медиацията могат да бъдат граждански, търговски, трудови, семейни и административни спорове, свързани с права на потребители, и други спорове между физически и/или юридически лица. Медиация може да се използва и по наказателни дела в случаите, когато Наказателно-процесуалният кодекс го допуска.

Как се стига до медиация?

Съдията може да прецени дали разглежданото от него дело е подходящо за препращане още при запознаването си с исковата молба и писмения отговор. Когато той установи, че делото е подходящо за препращане, той може да уведоми страните, че спорът е подходящ за разрешаване чрез преговори или медиация с проекта си за доклад по делото. По преценка на съдията, той може да изпрати и информация на страните относно адресите и контактите на медиационните центрове в гр. София, както и информация как страните могат да открият електронния вариант на Единния регистър на медиаторите. Съдията не участва в избора на медиационен център или медиатор. Изборът и преценката е на страните.

Преценката на съдията дали делото е подходящо за препращане може да продължи и в първото по делото заседание. Когато в него съдията установи, че делото е подходящо за препращане, той може да разясни накратко на страните какво е медиация, след което да ги попита дали желаят спорът им да бъде разрешен чрез използване на медиационните техники. Само когато всички страни по делото изразят желание да направят опит спорът им да бъде разрешен чрез използване на медиационните техники, съдията уведомява страните кои са свободните дати и часове на съдиите, обучени да използват медиационните техники, и на медиаторите- доброволци. Изборът на времето, когато да бъде проведена срещата, и на медиатора-доброволец или съдията, обучен да използва медиационите техники, е на страните. Срещата се провежда между първото и второто по делото заседание.

Предимството

При ползването на този тип услуга спорещите не получават наложено от съда разрешение на проблема. При използване на медиация страните сами стигат до решение, което е най-доброто за тях. Така спестяват време, а също и пари, въпреки че и самата услуга медиация се заплаща.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:30 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още