IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Н. Денков: Няма качествено образование без прилично ниво на научните изследвания

Финансовата рамка на Стратегията за научни изследвания не е променяна, заяви просветният министър

11:59 | 02.04.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Няма качествено образование без прилично ниво на научните изследвания. Това каза пред БНР министърът на образованието и науката проф. Николай Денков в коментар на готовата Стратегия за научните изследвания до 2030 година.

Новият проект за Национална стратегия за развитие на научните изследвания 2017-2030 г. беше представен в края на миналата седмица от служебния министър на образованието и науката. Документът залага утрояване на публичното финансиране за наука до 2020 г. и цялостно трансформиране на научния сектор, така че той да достигне световно ниво до 2030 г.  

“Подходихме към този документ като към документа, от който българската наука има нужда, за да може да я изправим на крака през следващите години, не като към документ, с който да си заслужим едни пари”, посочи министърът.

Вариантът, качен на сайта на Министерството на образованието, е достатъчно зрял, за да заслужава обществено внимание, да се обсъди от академичната общност, политиците и Европейската комисия, която също трябва да го припознае. Трябва да се добави конкретен план за действие по дати, който е допълнение към стратегията и в момента се разработва, уточни проф. Денков. 

Като акцентира върху подготовката на специалисти през следващите години на нивото на научните изследвания по света, просветният министър изтъкна, че инвестицията в наука е не само за създаване на ново знание, а за преноса на ново знание от другите страни в България.

“Ако няма наука в университетите, ние не можем да изградим такъв тип специалисти. Ако професорите и доцентите не са нивото на учените в другите държави - това са хората, които учат студентите и бъдещите учители, които отиват в училищата. Това е един кръговрат - ако бъде прекъснат, няма да получим специалисти, които отговарят на световните стандарти”, коментира Денков.

Според него идеята е не само да се обучават топ специалисти у нас, но и да се привличат и топ специалисти българи от чужбина.

Относно материалната база за наука Денков отбеляза, че за изграждането й има достатъчно средства благодарение на оперативните програми. “Няма да имаме ЦЕРН, разбира се, но достатъчно добри условия, за да привлечем учени, които да се чувстват като в Германия или Италия по отношение на апаратурата, която имат”, каза министърът.

Друга опорна точка на Стратегията е социалният статус на учените, подчерта Николай Денков.

Само преди десет години докторантурата беше със стипендия два пъти по-голяма от минималната работна заплата, сега е със стипендия - по-малка от минималната заплата. Няма как да привлечем качествени докторанти при тези условия. 

Министърът на образованието очерта и други две опорни точки на Стратегията, а именно  - средства за научни изследвания с конкретни ангажименти за резултатите и ясни критерии за академично израстване.

Финансовата рамка, заложена в стратегията, е същата, която е била гласувана от Министерския съвет през миналата година, допълни Денков. Не си позволихме изобщо да променим финансовата рамка, именно за да спестим разговора „Защо трябват още пари“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:12 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още