Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Други

Неравенствата, бедността и размерът на доходите - икономическите топ теми днес

В страната ни има драстични регионални разлики, коментира заместник-министърът на труда и социалната политика Султанка Петрова

Неравенствата, бедността и размерът на доходите - икономическите топ теми днес

Снимка: Петър Тодорински

Неравенствата, бедността и размерът на доходите са топ икономическите теми на нашето време, а реалността в България налага смислената дискусия за тях да върви с пълна сила. В този контекст Brain Workshop Institute организира конференцията „Бедност и Доходи".
 
Сред основните акценти във форума бяха как да се излезе от бедността, какво предизвиква неравенствата, какви са ефектите от тях, какви политики и бизнес решения водят до ръст в доходите. 
 
В България има драстични регионални разлики, коментира заместник-министърът на труда и социалната политика Султанка Петрова. Тя изказа твърдата си убеденост, че страната ни притежава всички ресурси да се справи с бедността и неравенствата. 
 
Според Султанка Петрова, ако искаме да говорим за просперитет и бъдеще на българското общество, трябва да се обърнем с лице към бедността и да поведем битка за повишаване на доходите. Това е работа на всички отговорни за доходите на хората - правителство, работодатели, социални системи, но и на самите хора, които трябва да се борят за правата и за бъдещето си - както своето, така и на децата си, категорична бе тя.
 
“Големият проблем, който забелязвам у нас, е манаталитетът “стига ми толкова” . Това ми е достатъчно. От моя опит в САЩ знам, че рецептата за успех и по-високи доходи е винаги да искаш повече качество, повече успехи, по-високи стандарти в работата, а оттам и резултатите идват сами. Става дума за манталитет. Оптимист съм, че и ние ще усвоим този начин на мислене, но трябва време", коментира Иванина Донно, изпълнителен директор на  LR Health & Beauty България. 
 
От своя страна, икономистът от Института за пазарна икономика (ИПИ) Явор Алексиев подчерта, че не бива да забравяме, че в Европейския съюз (ЕС), а съответно и у нас, бедността, която измерваме, е относителна, а не абсолютна. 
 
“В този смисъл тя е индикатор за подоходното неравенство в обществото. Неравенство в България има, и да – то расте, но причината е не някакво масово обедняване, а фактът, че средностатистическият българин забогатява по-бързо от най-бедните в обществото. Ако утре половин милион българи изгубят работата си, относителният дял на бедните ще падне. Това не е мнение, а статистика", коментира още той. 
По статията работи: Екип на Investor.bg

Последни новини

Още по темата

Коментари (0)


Още от Други
Кадър на деня за 24 май