Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Други

Нови правила за прием на първолаци се обсъждат за следващата година

Обмислят се различни варианти за записване на учениците в първи клас

Нови правила за прием на първолаци се обсъждат за следващата година

Снимка: Pixabay

Просветният министър Красимир Вълчев призна, че държавата се е провалила в опита си да систематизира приема на първолаци в общински училища.

Съгласно правилата за тази година водещият критерий за прием в първи клас е адресната регистрация като целта е децата да стигат за възможно най-кратко време в училището си, обяснява той в отговор на въпрос на депутат от Обединени патриоти. 

Още по темата

Вълчев допълва, че в министерството се обсъждат различни варианти за записване на ученици през следващата година, за да не се повтори ситуацията от тази, след като системата за прием на първокласници в общинските училища в София стигна до съда.

Прокуратурата протестира общинските разпоредби пред административния съд.

Новите правила бяха приети на 23 февруари тази година. Съгласно тях при голям брой кандидати за първи клас, всяко училище може да приеме до три свои, допълнителни критерии за прием.

Според прокуратурата това представлява грубо нарушение на Закона за предучилищното и училищно образование и Наредбата за организация на дейностите в училищното образование. Затова от държавното обвинение настояват съдът да обяви разпоредбите за нищожни.

Класирането на първокласниците в София вече приключи. Някои директори направиха сами проверки и стана ясно, че много родители са предоставили фалшиви бележки за постоянен адрес или месторабота, за да получат допълнителни точки за прием.

Още новини четете в Dnes.bg

По статията работиха: автор Камелия Цветанова, редактор Евгения Маринова
Още по темата: Други образование МОН

Последни новини

Коментари (0)


Още от Други
ВУЗФ спечели две награди за новаторски подход във висшето образование