IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нови правила за прием на първолаци се обсъждат за следващата година

Обмислят се различни варианти за записване на учениците в първи клас

13:25 | 29.06.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Просветният министър Красимир Вълчев призна, че държавата се е провалила в опита си да систематизира приема на първолаци в общински училища.

Съгласно правилата за тази година водещият критерий за прием в първи клас е адресната регистрация като целта е децата да стигат за възможно най-кратко време в училището си, обяснява той в отговор на въпрос на депутат от Обединени патриоти. 

Вълчев допълва, че в министерството се обсъждат различни варианти за записване на ученици през следващата година, за да не се повтори ситуацията от тази, след като системата за прием на първокласници в общинските училища в София стигна до съда.

Прокуратурата протестира общинските разпоредби пред административния съд.

Новите правила бяха приети на 23 февруари тази година. Съгласно тях при голям брой кандидати за първи клас, всяко училище може да приеме до три свои, допълнителни критерии за прием.

Според прокуратурата това представлява грубо нарушение на Закона за предучилищното и училищно образование и Наредбата за организация на дейностите в училищното образование. Затова от държавното обвинение настояват съдът да обяви разпоредбите за нищожни.

Класирането на първокласниците в София вече приключи. Някои директори направиха сами проверки и стана ясно, че много родители са предоставили фалшиви бележки за постоянен адрес или месторабота, за да получат допълнителни точки за прием.

Още новини четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:19 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още