Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Други

Парламентът отхвърли да отпадне финансирането на частни училища от държавата

Депутатите не приеха на първо четене промените в Закона за предучилищното и училищното образование, предложени от БСП

Парламентът отхвърли да отпадне финансирането на частни училища от държавата

Снимка: Pixabay

Парламентът отхвърли на първо четене промени в Закона за предучилищното и училищното образование, предложени от БСП, след близо тричасови дебати.

Гласуваха 188 депутати, от които 66 - "за", 84 - "против", а 38 се въздържаха, предава БТА.

Основните мотиив на мнозинството за отхвърляне на предложенията на левицата са, че част от тях не са юридически обосновани, а и новият училищен закон е в сила отскоро и не може да се отчетат резултати.

Законопроектът предвиждаше част от Държавните образователни стандарти да се приемат от парламента, да отпадне финансирането от държавния бюджет на частните училища, да се създадат различни видове училища, за постигане на по-голямо многообразие от училища (математически, художествени и др.). 

Промените предлагаха още въвеждане на един учебник по предмет за всеки клас като начин за избягване на корупционни практики за сметка на качеството на обучението, както и учениците да повтарят класовете и в началния етап на образование.

От БСП искаха и да се регламентира в закона минимален праг от 4% за финансиране на образованието. 

Още по темата

Според депутати от БСП обществената оценка за новия закон не е позитивна, той довел до хаос в образователната система, учителите били потиснати, засилили се били и неравенствата.

Снежана Дукова от ГЕРБ заяви, че от БСП са очертали такава апокалиптична картина, че се чудела дали въобще са работили в българско училище. Според нея новият закон действа отскоро и резултатите от него няма да дойдат за една-две години.

Според депутата от ДПС Ерол Мехмед негативните мнения за сегашния закон са по-скоро предварителни, отколкото конкретни. Той изрази подкрепа за някои от предложенията на БСП. 

Красимир Богданов от Обединените патриоти заяви, че групата ще се въздържи при гласуването на промените.

От МОН изразиха резерви към предлаганите промени. Зам.-министър Таня Михайлова заяви, че някои от предложенията не кореспондират с философията на закона по отношение на приобщаващото образование. По думите й идеята за един учебник пък крие корупционен риск. 

Таня Михайлова каза още, че предложените от БСП разпоредби част от държавните образователни стандарти да се приемат от Народното събрание поставят юридически проблеми  

По статията работиха: Евгения Маринова, редактор Деляна Петкова

Последни новини

Коментари (1)

1
 
2
 
1
преди 4 месеца
Няма профилна снимка
що бе, имахте отново възможност да приемете закон който е в разрез с конституцията :):)

Още от Други
МОН работи по няколко варианта за по-леки ученически раници