IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пригответе се за ерата на шоковите цени на петрола

Докато доставките остават ограничени, търсенето високо, а евентуален военен конфликт вероятен, глобалната икономика ще е уязвима от високите цени на петрола

15:46 | 29.03.12 г. 32
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Пригответе се за ерата на шоковите цени на петрола

Цените на петрола се повишиха, виновен е Барак Обама, а решението се крие в увеличаването на добива в САЩ. 

Това е мантрата, повтаряна от опонентите на американския президент. И това разбира се не е нещо необичайно. Всички американски президенти са били обвинявани за високите цени на горивата.

При цена на бензина от близо 4 долара за галон натискът върху Обама вероятно е дори още по-голям, пише анализаторът Мартин Улф в коментар за Financial Times.

Въпреки че звучат убедително, обвиненията на републиканците са абсурдни. Петролът за разлика от природния газ е суровина, която се търгува глобално и чиято цена се определя на световните пазари.

През 2010 г. САЩ добиваха по 7,8 млн. барела на ден - едва 1% от глобалните петролни доставки. За разлика от Саудитска Арабия САЩ нямат резервен капацитет за добив.

В отговор на кризата Обама заяви, че чрез добиване на по-големи количества от САЩ цената ще се понижи, макар и не за една нощ. Коментарът е уместен освен в последната си част, пише Улф. Според него добивът на допълнителни количества от САЩ не би имал абсолютно никакъв ефект върху цените на петрола.

Нещо повече, ако има конкретна причина за повишаването на цените на петрола, то това е затягането на санкциите срещу Иран, което републиканците подкрепят. Ако срещу ислямската република бъдат предприети военни действия, за което мнозина от тях настояват, ефектът върху цените на петрола и световната икономика ще бъде значителен.

В дългосрочен план единствено чувствителен спад на потреблението на петрол в САЩ, което възлиза на 20% от глобалното потребление, може да има положителен ефект върху цените.

Нещо повече, сравнително прахосническият начин, по който САЩ използват петрол в сравнение с останалите страни с високи доходи прави подобно повишаване на енергийната ефективност сравнително лесно за осъществяване.

Най-добрият начин да се постигне това е като се повишат цените на бензина чрез по-висок акциз. Подобна политика обаче се приема за анти-американска. Според американския мироглед тя е подходяща единствено за бедните европейци.

Въпреки абсурдността на политическия дебат ние трябва да сме загрижени за икономическия ефект от високите цени на петрола - нарастване на цената с 10 долара за барел годишно пренасочва над 320 млрд. долара от потребителите към производителите, както на вътрешния пазар, така и на международния.

Нарастването с 15%, което наблюдаваме от декември 2011 г. би струвало на потребителите близо 500 млрд. долара, ако цената остане на тези нива до края на годината. Реалната цена на петрола е много висока и от историческа гледна точка, а последствията от по нататъшно нарастване биха били непредвидими. 

Накратко, по-високите цени на петрола са заплаха.

Последна актуализация: 07:03 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

32
rate up comment 0 rate down comment 0
бай Промо
преди 12 години
Отн.: 'Накратко, по-високите цени на петрола са заплаха'И още по-накратко -истинската заплаха е Съвременната механика на парите (парите 'пердашат' с много по-големи темпове отколкото икономиката може да си позволи и да поеме).Всяко клатене на цените се задвижва в началото от лихвите (които в BG са не просто високи, но и шедьовър на алчността и арогантността, и за кредити, и за депозити, да не говорим че на физически лица изобщо не трябва да се дават кредити), после идват данъци, акцизи ... и ДДС, после методиките за 'добре свършена работа', и след това Монополите ... и накрая неадекватната реакция на населението (което мечтае да превърне държават в някакъв абсолютен жандарм, който да 'набива канчето' ... на кой да е).И в един момент всичко си идва на мястото. Законите на физиката действат навсякъде. Няма как някой някъде да взема пари без да дава нищо на обществото .. .и това да не избие в забавяне и неплащане на заплати (с години), във 'възход' на цените, или нещо друго.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
31
rate up comment 1 rate down comment 0
Pyramid
преди 12 години
Значи, за добива на литий нещата не са толкова еднозначни. Например, да си спомня някой за количествата доказани запаси висококонцентриран литиеви залежи в Афганистан? Преди година, американците обявиха тихомълком, че става дума за /поне/ 1,3 трилиона долара. Доказани. Недоказаните не се броят.- В тази връзка, ми се види напълно ясен мотивът за окупация...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
30
rate up comment 7 rate down comment 2
Danny666
преди 12 години
Ха ха ха а бе аз може да съм НЕГРАМОТЕН ***, ноооо поне чета и имам глава на раменете си да мисля. Ти май си зомбиран сладур ха ха ха...Това дето си го постнал е ИЛЮСТРАЦИЯ на ПРОПАГАНДАТА ЗА *** която се прилага в момента !!! На масата НЕ ТРЯБВА ДА И СЕ ОТВАРЯТ ОЧИТЕ ЗА ТОВА КАКВО Я ОЧАКВА !Няколко факти от това дето си постнал:The average concentration of lithium in major brine resources varies from about 0.14% at the Salar de Atacama, in northern Chile, to 0.02% at Silver Peak, Nevada (figure 1). СЛАДУР ТИ ДАВАШ ЛИ СИ СМЕТКА КОЛКО ЕНЕРГИЯ ( петрол ) Е НЕОБХОДИМА за да се добие нещо с КОНЦЕНТРАЦИЯ 0.02% ????Че то при сегашните цени на петрола ЛИТИЕВИТЕ БАТЕРИИ за коли са НЕДОСТИЖИМИ ЗА ПРОСТОЛЮДИЕТО, камо ли за в бъдеще !ТИ МАЙ НЕ РАЗБИРАШ че тези сметки в това изследване са БЕЗ КРЪЧМАР и са за НАИВНИЦИ КАТО ТЕБЕ !!!! Знаеш ли имам новина за теб един от спътниците на САТУРН е изцяло от МЕТАН !!! ОКЕАНИ ОТ МЕТАН бегай го докарай на Земята ха ха ха
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
29
rate up comment 0 rate down comment 0
zdravkog
преди 12 години
Щатите не добиват 1% от петрола а да речем 8-9%. Това към автора.. Освен това долара е некоректен измерител за стойността, защото бай Бернанке е уредил много налични... Най- добре е да се мери в злато или друг неутрален измерител. А освен това се води политика на привличане на инвеститори от персийския залив...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
28
rate up comment 0 rate down comment 5
chbase
преди 12 години
Неграмотните селяни с голямо самочувствие да не бързат да се изказват преди да са прочели поне малко по въпроса:"lithium resources are sufficient to support demand until at least the end of the century." source:http://***.nytimes.com/gwire/2011/07/28/28greenwire-global-lithium-deposits-enough-to-meet-electri-67078.html
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 2 rate down comment 0
amanotumnici
преди 12 години
Цените са нормални и тенденцията е да се увеличават. Цената е резултат от търсене и предлагане. Предлагането има своите технологични ограничения. А търсенето значително нараства, особено в Китай и Индия, които дърпат много напред. Те правят по 10% годишен икономически ръст и въобще не ги засяга никаква криза. Като допълнителен фактор, който бута и ще бута цената нагоре е печатането на пари в ЕС и САЩ. Запасите от суров петрол намаляват и време е да се мисли за алтернативни източници на енергия. Слънцето е напрактика безплатния източник на енергия, може да се използва освен за тен и за енергия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 1 rate down comment 1
stone kold
преди 12 години
крият се много неща от нас много
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 2 rate down comment 1
vankata89
преди 12 години
Защо тук никои не говори за Брауновия газ, за откритията на Тесла.Защото се нарушават законите на физиката за това. Мойте съболезнования но това са по скоро легенди. Виж кой да е учебник по физика закон за запазване на енергията. Енергия нито се губи нито се създава тя само минава от една форма в друга. При преобразуване на какъвто и да е вид енергия от един вид в друг имаш загуби. Електровдигателя има К.П.Д приблизително 90% и нагоре но е винаги под 100%. Друг е въпроса че с такъв двигател моиш да въртиш подпочвени води които са с по голяма температура от тази на околната среда и от 1 кв. час ел енергия да изкараш 4кв часа топлинна но пак повтарям това е заради по топлата подпочвена вода. Единственото което можем да се надяваме е да усавършенстват фотоволтаиците и те да станат по - евтини вместо да се хвърлят пари и усилия за поредния *** или поредната безмислена видео карта за *** игри или клюкарника facebook :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 0 rate down comment 2
stone kold
преди 12 години
защото няма да има "демократи4на" америка ей за тва........няма да има роби и няма да има господари....америка дава мило и драго за хората с заложби и мозък само и само да не се развиват в техните страни за да не допринесват за силата на дадена страна.....ама и на америка не им трябват тези гении защото си имат извънземни технологии на милиони години развитие, а само държат под контрол у4ените на тяхна територия......и умишлено създават пре4ки в стратеги4ески важните нау4ни отрасли за да не могат да се развиват в другите страни
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 0 rate down comment 2
metody72
преди 12 години
Защо тук никои не говори за Брауновия газ, за откритията на Тесла. Яко тъпо племе сме и си заслужаваме бъдещето, ние бедните ще умрем а богатите ще се научат да работят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още