IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Произход и значение на убежденията

Убежденията съществуват под формата на структурирана енергия, която има три основни компонента

12:58 | 21.09.06 г.
Произход и значение на убежденията
Ако признаем значението на петте основни истини за борсовата търговия, тогава задачата ни е да се научим как да ги интегрираме по подходящ начин в менталната ни система като основни убеждения, които не са в конфликт с което и да е друго наше убеждение. На пръв поглед тази задача може да изглежда трудна, понеже целта ни е да ги инсталираме на функционално ниво.

Обаче разбирането на дадена концепция е първата стъпка в процеса на интегрирането й. Това е особено валидно за концепцията на мисленето във вероятности. Нашето съзнание не е устроено по естествен път да бъде обективно или да остане фокусирано в настоящия момент. Това означава, че активно трябва да тренираме разума си да възприема подобни перспективи и да мисли по начин, обусловен от тях. В допълнение към тази процедура може да има много конфликтни убеждения, с които е необходимо да се преборим.

Например нека допуснем, че сме посветили много години на това да се научим да “четем” пазара или сме похарчили огромни суми за развитие на технически системи с цел да можем да знаем какво ще е бъдещото поведение на пазара. Сега се налага да приемем, че не е необходимо да знаем какво ще се случи в бъдещето и дори не е необходимо да опитваме, но това ще окаже негативен ефект върху способността ни да бъдем обективни и да можем да приемем новите убеждения за това как работи пазарът. Това е директен и очевиден конфликт между старото убеждение, че трябва да знаем какво ще се случи, за да бъдем успешни, и новото разбиране, че “надничане” в бъдещето не е необходимо.

Преди да опитаме да променим убежденията си, след като видяхме какви са основните им характеристики, ще разгледаме подробно какъв е техният произход и в какво се изразява значението им.

Произход на убежденията

Убежденията съществуват под формата на структурирана енергия. Основните три компонента на тази енергия са:

1. Убежденията и очакванията не съществуват като физическата материя;

2. Причинно-следствената връзка, която съществува между нас и външната среда, поражда съществуването на тези компоненти;

3. Причинно-следствената връзка определя начина, по който възприемаме нещо, случващо се във външната среда, така както сме го изживели или сме го изпитали веднъж и се е запазило в нас.

За да стигнем до произхода на убежденията, трябва да разнищим тези компоненти.

В крайна сметка ще установим, че убеждението е понятие за начина, по който външната среда изразява себе си. То комбинира сензорната информация със символната система, която наричаме език. Думите сами по себе си изграждат безсмислен набор от абстрактни символи, но след като сме се научили да свързваме тези думи с определено позитивно или негативно усещане, което изпитваме, то тогава те се превръщат в нещо повече.

Когато позитивната или негативната енергия от нашите впечатления или изживявания се свърже с определен набор от думи, които формират понятие, то зарежда с енергия и в резултат се трансформира в убеждение за проявлението на реалността.

След като едно убеждение бъде формирано, каква роля изпълнява? Каква е неговата функция?

Много объркващ въпрос. Все пак всички имаме убеждения и постоянно ги изразяваме вербално и посредством нашите действия. Също така постоянно взаимодействаме с убежденията на другите хора, по начина по който те ги изразяват. Обаче когато се запитаме за какво точно служат убежденията, нищо не може да изникне като отговор в съзнанието ни. От друга страна, ако се запитаме за какво служат сетивните органи, бихме отговорили без проблем. Понеже убежденията ни са един от най-важните компоненти на съществуването ни (в смисъл като влияние върху естеството на нашия живот) наистина е голяма ирония, че не са разбрани и оценени.

Една от най-отличителните характеристики на убеждението е, че то ни кара да изживяваме всичко като очевидно и безспорно. Наистина, ако не беше силното ни желание да станем постоянно успешни борсови играчи, никога не бихме задълбали в подобна област. Обикновено на хората им отнема години на изключително разочарование преди да започнат да изследват убежденията си като източник на техните затруднения да постигнат определена цел.

Значение на убежденията

1. Те управляват възприятието ни и интерпретирането на информацията от борсовата реалност по начин, който съответства на това, в което вярваме;

2. Те създават очакванията ни за пазара;

3. Нещо, което решим да направим, или поведение, насочено навън, ще бъде в съответствие с това, в което вярваме;

4. Убежденията ни определят как се чувстваме във връзка с резултатите от нашата борсова активност.

Като заключение може да се каже, че няма нещо, което е свързано с нашето съществуване като борсови спекуланти, в което убежденията ни да не играят главна роля.

Вижте всички статии от категория Обучение

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:47 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още