Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Други

Ще бъдат ли заобикаляни новите правила за прием в първи клас?

Да се премахне грешната философия на делегирания бюджет - училищата да се финансират само по брой ученици, препоръчват експерти

гледано: 2603   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
0 гласа

Новите правила на Министерство на образованието и науката (МОН) за прием на ученици в първи клас срещнаха съпротивата на голяма част от родителите. В една от новите наредби се предвижда условието за 3 години уседналост на родителите, за да запишат детето си в първи клас в най-близко намиращото се училище.

Бившият министър на образованието проф. Сергей Игнатов посочи пред Bulgaria ON AIR, че наредбата ще бъде заобикаляна, защото има родители, които ще направят всичко възможно тяхното дете да бъде записано в училището, в което искат.

По думите на проф. Игнатов кореняците софиянци гласуват с две ръце за условието за уседналост, но попита какво става, ако се преместят в друг район в София и не могат да запиша детето си в училище.

Наложи се наредбата да бъде променена бързо и да се въведе принцип на уседналост, за да се успокои обществеността, каза Янка Такева от Синдиката на българските учители. По думите й „угодия няма и затова се търси най-малкото съпротивление“. 

Още по темата

Тя подчерта, че е много опасно едно дете да отиде от центъра в "Люлин", затова винаги има допълнителни критерии. Според нея те ще подпомогнат регулациите на този въпрос.

В същото време Такева призна, че заобикалянето на наредбата може да стане именно чрез допълнителните критерии, които отделните училища разработват.

Началният етап на българското образование е много добър. Въпросът е, че в него училището трябва да бъде близко до местоживеенето на детето, каза още Такева и добави, че съществува мода, която кара родителите да тичат от единия до другия край на София.

Нека в следващите 20 години се погрижим да имаме еднакви училища, каза бившият министър на образованието проф. Сергей Игнатов – да има еднаква материална среда навсякъде, поясни той. Когато постигнем среда на еднакви по материална среда училища, няма да има тази истерия, която виждаме сега, допълни той.

Такева се съгласи с тезата, че трябва да се премахне грешната философия на делегирания бюджет - училищата да се финансират само по брой ученици.

Янка Такева коментира темата за друг текст от наредбата по bTV. По думите й лятната ваканция не трябва да бъде намалена, защото „тя изобщо не е голяма, както смятат хората“.

Много деца ходят на лагери, пленери, езикови курсове, спорт. Не може да се вземе лятната ваканция, от която и учители, и ученици имат нужда, за да починат от напрегнатата работа през учебната година. Психолозите казват, че такава промяна на учебното време със съкращаване на ваканции създава голям проблеми от гледна точка на пренастройване на организма, посочи още тя.

Вижте още във видеото!

По статията работиха: Евгения Маринова, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Други
Младежи от уязвими групи ще следват в университет с подкрепа от ЕС