Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Други

Студенти от чужди университети уреждат здравни вноски с бележки в НАП

Документът може да е издаден и по електронен път

Студенти от чужди университети уреждат здравни вноски с бележки в НАП

Снимка: Pixabay

През летния сезон много от студентите, учещи в чуждестранни университети, приключват изпитните си сесии и се завръщат в България. По-опитните от тях вече знаят какво трябва да направят, за да уредят през лятната ваканция здравните си вноски, но повечето от  първокурсниците търсят информация по темата. 

Още по темата

Студентите, следващи в чужбина редовно обучение, е необходимо да представят в офисите на НАП удостоверение или служебна бележка, подпечатани с мокър печат и подписани от служебно лице от съответния университет. Ако документът е генериран по електронен път, трябва задължително да съдържа отпечатан текст, че важи без подпис и печат, съобщи приходната агенция.

Документът трябва да съдържа имената на студента, периода, в който той е учил там (само за изминали семестри или години, но не и за предстоящи от обучението му) и дата на издаване. Удостоверението или служебната бележка трябва да са преведени на български от лицензиран преводач.

Бележката се подава в поделенията  на НАП по постоянен адрес, за да се изчистят задълженията за месеците, през които студентът не е здравноосигурен в България. Подаването на удостоверението може да се извърши и от родител, без да се изисква нотариално заверено пълномощно.

Всеки може да провери здравноосигурителния си статус в офисите на НАП или на телефон 0700 18 700 на цената на градски разговор.

По статията работи: Надежда Бочева

Последни новини

Коментари (0)


Още от Други
С най-високи доходи са завършилите информатика, математика и медицина