Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Други

Т. Дончев: Няма риск за загуба на средства по ОП "Наука" в толкова ранен етап

Има забавяне на изпълнението на мерките по програмата, призна обаче вицепремиерът

Т. Дончев: Няма риск за загуба на средства по ОП "Наука" в толкова ранен етап

Снимка: ГЕРБ

Ситуацията в ОП „Наука, образование и интелигентен растеж“ не е най-добрата заради малкия брой сключени договори и изплатените средства. Това коментира вицепремиерът Томислав Дончев от парламентарната трибуна в отговор на питане на депутатите Светла Бъчварова и Анелия Клисарова за проблемите по казуса.

Вицепремиерът обаче е категоричен, че не може да се говори за риск от загуба на средства в толкова ранен период на изпълнението на програмата, макар че призна, че има закъснения и ако темпото на работата по програмата не се ускори, това ще бъде реалност.

Още по темата

Анализ на този риск се прави непрекъснато, допълни още Дончев и допълни, че има различни механизми загуба на средства да не бъде допусната. Това са мерки като ускоряване на плащанията или прехвърляне на средствата, които вече са прилагани.

Томислав Дончев призна, че ОП „Наука“ е една от най-трудните още от нейното създаване. Преди време от Европейската комисия отчетоха структурен проблем в програмата – Управляващ орган беше дирекция към Министерството на образованието и науката, а звена към ведомството могат да се възползват от схемите по програмата. Това поставя под въпрос независимостта на работата на Управляващия орган на програмата.

Затова и част от дейностите вече ще бъдат извършвани от външни оценители, с които е бил сключен договор през август 2017 година, стана ясно от думите на Дончев.

10 години след членството в ЕС не може да имаме проблем с управляващ орган по оперативна програма, категорична беше Светла Бъчварова. В своя коментар пред депутатите тя каза, че има много грешки в изпълнението на ОП „Наука“ още от нейното създаване и няма никакъв напредък досега. 

По статията работи: Деляна Петкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Други
Кадър на деня за 24 май