IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Т. Кръстева: Бизнес журналистиката умее да пленява, вдъхновява и удовлетворява

Финансовата и бизнес журналистиката все още е изключително нишова в България, изисква наистина комплексни умения и интереси, коментира главният редактор на Bloomberg TV Bulgaria

12:20 | 11.09.21 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Т. Кръстева: Бизнес журналистиката умее да пленява, вдъхновява и удовлетворява

Таня Кръстева е главен редактор на единствената бизнес телевизия в България - Bloomberg TV Bulgaria. Тя е дългогодишен финансов журналист с изявен интерес към капиталовите пазари. Освен главен редактор на телевизията, тя води и свое предаване „Бизнес среща“ по Bloomberg TV Bulgaria, което ни среща с вдъхновяващите истории от предприемаческата екосистема. Тя е и член на журито в националния конкурс „Академия за финансови анализатори“ на Investor.bg и Bloomberg TV Bulgaria и заедно с другите представители в журито ще оценява работите на младите таланти.

До 15 септември всеки, който иска да се включи в конкурса „Академия за финансови анализатори“ и да кандидатства за безплатна магистратура в специалност „Финанси“ във ВУЗФ и стаж в Investor.bg и Bloomberg TV Bulgaria, може да го направи като изпрати есе по една от четири предварително избрани теми. Вижте подробности за участието в конкурса ТУК.

А дотогава може да се запознаете с главния редактор на единствената бизнес телевизия у нас, която от първо лица разказва повече за тръпката на бизнес журналистиката в телевизията, привилегията да си част от семейството на библията в бизнес журналистиката Bloomberg и ползите за големият победител, който спечели стипендията и практиката в „Академия за финансови анализатори“.

Г-жо Кръстева, Вие сте главен редактор на единствената бизнес телевизия у нас - Bloomberg TV Bulgaria, и самата Вие водите предаване с фокус предприемачество – „Бизнес среща“. Защо решихте да се включите в журито на конкурса на Investor.bg и ВУЗФ „Академия за финансови анализатори“?

Образованието, в частност повишаването на финансовата грамотност, обогатяването на финансовите и икономическите познания, винаги са били част от мисията на Bloomberg TV Bulgaria. Именно това е и причината да подкрепя тази инициатива. Надявам се в нея да се включат повече млади, будни хора, които да се възползват от предоставената възможност. 

Според Вас има ли достатъчно подготвени кадри в сферата на бизнес журналистиката?

За съжаление не, но това си има своето обяснение. Финансовата и бизнес журналистиката все още е изключително нишова в България, изисква наистина комплексни умения и интереси. Въпреки това опитът ми показва, че бизнес журналистиката умее да пленява, вдъхновява и удовлетворява хората, които се докоснат до нея.

Прави ми впечатление, че много студенти, които са избрали специалност в сферата на журналистиката и комуникациите, се притесняват от сложността на финансовата тематика. От една страна, това донякъде е разбираемо, но от друга страна – почти всички обществено значими събития следват парите или парите ги следват. Това е и ролята на бизнес журналиста – да обясни как икономическите и финансовите процеси, решения, тенденции оказват влияние върху всекидневния ни живот. 

Bloomberg TV Bulgaria е пионерът у нас в правенето на бизнес телевизия. Кое е най-важното правило, което следвате?

Да се придържаме към фактите и да сме наистина полезни. Да не се водим от злободневните теми, но и да не ги пренебрегваме, а да очертаваме и анализираме дългосрочните тенденции, които са от съществено значение за решенията ни в личен и професионален план. Както гласи и един от принципите, по които работи Bloomberg по целия свят: колкото сме по-подготвени, толкова по-голям късмет ще имаме.

Имаме възможността да живеем в период на дълбока трансформация на почти всички основни системи на съвременното общество – политическа, икономическа, монетарна, социална. Информираността, подготовката и бързото приспособяване в един такъв момент са от решаващо значение за развитието ни.

Има ли определени качества, които трябва да притежава човек, който иска да се развива в сферата на бизнес журналистиката?

Любознателност, критично мислене, внимание към детайлите, висок морал.

Кое е най-важното, според вас, което кандидатите в конкурса трябва да покажат в есето, с което ще кандидатстват?

Първите три от гореизброените качества.

А кое ще е най-ценното за победителя по време на стажа в Bloomberg TV Bulgaria?

Ще може да черпи директно опит и знания от едни от най-добрите професионалисти във финансовата журналистика, ще има достъп до цяло море от данни чрез терминала на Bloomberg. Искам да отбележа, че при нас стажантите започват да работят усилено още от първия ден. Победителят в конкурса „Академия за финансови анализатори“ ще има възможност да премине през всички функции на журналистическата работа и да разбере основните принципи при подбора на новини, разработването на теми и изграждането на интервюта. И най-важното – ще може да учи в приятна среда, заобиколен от приветливи и добронамерени хора.

Investor.bg припомня и темите, между които участниците в конкурса могат да избират, за да разработят своето есе:

- Светът след Covid-19 - как ще се адаптират хората и обществата към живот в новата реалност?
- Как да се осигури растеж за българската икономика в условията на предстоящата тежка демографска криза?
- Да инвестираш в криптовалути - от екзотика до масова мода.
- Климатичните промени и влиянието им върху българската и глобалната икономика.

Повече информация за регламента на конкурса може да прочетете ТУК.

Асоциацията на европейските журналисти-България е специален партньор на „Академия за финансови анализатори“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:53 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 5 rate down comment 0
bgMan
преди 2 години
...и най-вече да се продава...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 11 rate down comment 0
terziеv
преди 2 години
"Фабричната активност" и постоянството, с което го пускаха, ми е любимо. Знам колко са им мижави заплатите, някои чистачки взимат повече, но изобщо не ги оправдавам. Доброволно да се зомбираш в някакъв мърляв офис, да те правят на крива гъба шефовете, да си морална ***... и това само защото те мързи да работиш нещо нормално.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 0
julian12
преди 2 години
Някой е забравил да добави "милиона"?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 0
evlogi
преди 2 години
В България по-скоор ме разсмива.Например обичайно е да прочетеш нещо от сорта на, че Русия очаква рекордна реколта от 73 тона пшеница за годината.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 16 rate down comment 2
redcretin
преди 2 години
И на фона на големите приказки - статийки, превеждани с Гугъл транслейт + чат пат реклами на онлайн казино. *** смехорията и менте-журналята :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още