IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Търсенето на работници се измества от ниско- към висококвалифицирани служители

Интердисциплинарни познания и хибридни умения търси бизнесът в момента

17:04 | 14.04.15 г.
Автор - снимка
Редактор
Търсенето на работници се измества от ниско- към висококвалифицирани служители

Напоследък търсенето на работна сила в България се измества от секторите, използващи ниско квалифицирана работна ръка, към секторите, интензивно използващи висока квалификация. Това сочат наблюдения на Световната банка във връзка с анализ, който търси отговор на въпроса какви умения – дали когнитивни или социално-емоционални – имат значение на пазара на труда в България.

Предварителните данни от изследването сочат, че въпреки че няма значителни различия в уменията на мъжете и жените, както и между градските и селски райони, все пак съществуват определени празнини в уменията на отделни групи от населението.

Данните показват, че съчетанието от умения се променя през живота на хората, като по-възрастните показват по-ниски когнитивни умения, но по-високи социално-емоционални такива, които имат отношение към уменията, свързани със социализирането.

Очаквано, и когнитивните, и социално-емоционалните умения, са по-високи сред хората с по-високо образование. Именно когнитивните и социално-емоционалните умения са решаващи за намирането на работа – всъщност данните показват, че при мъжете именно уменията значат повече, отколкото дипломите в търсенето на работа, докато за жените образователните постижения са по-важни.

В частност хората с по-големи когнитивни умения имат по-голям шанс да бъдат наети, независимо от образованието им. Трябва да бъде отбелязано също, че хората с по-добри социално-емоционални умения, свързани с поемане на отговорност и изпълнение на тежки задачи, по-лесно си намират работа.

Тони Томпсън, постоянен представител на Световната банка в България, коментира, че „за да се справи с предизвикателствата на застаряващото и намаляващо население, България трябва да обмисли политики, които насърчават по-голямата заетост и производителност на сегашните и бъдещите поколения.“

Според Виктория Левин, икономист в Световната банка, “работодателите в България ценят когнитивните и социално-емоционални умения, като например индивидуалните нагласи към работата и желанието да се учат нови неща. Подпомагането на хората да придобият тези умения е много важно за бъдещето на България в светлината на демографските тенденции през следващите десетилетия“.

„Научно доказано е, че много от социално-емоционалните и когнитивни умения се формират в ранна детска възраст (от 0 до 5 години), като някои от социално-емоционалните умения могат да се променят с течение на възрастта. Една всеобхватна политика за развитие на уменията в съчетание с учене през целия живот и насочени интервенции за най-онеправданите би подпомогнала постигането на по-добри резултати на пазара на труда, както и за постигане на устойчив и приобщаващ растеж“, обясни Левин.

България има най-високо ниво на функционална неграмотност по математика в Европа и най-високо ниво на социална стратификация на училищата, припомнят още от Световната банка.

Проучването е национално представително и е проведено от Световната банка в партньорство с Институт „Отворено общество“ – София. Данните от изследването бяха представени днес на кръгла маса, съобщиха от Българската стопанска камара (БСК), които са сред организаторите на събитието.

БСК: Бизнесът търси интердисциплинарни познания и хибридни умения

Интердисциплинарни познания и хибридни умения - комбинации от технически способности, маркетингов нюх и предприемаческа нагласа. Това търси бизнесът в момента, сочи отделно проучване на БСК, също представено днес.

„Шанс за професионален успех имат хората с аналитично, иновативно и креативно мислене. На пазара на труда се ценят също уменията за развойна дейност, създаване и внедряване на нови технологии, готовността за учене и усъвършенстване“, посочи ръководителят на Националния център за оценка на компетенциите към БСК д-р Томчо Томов.

Според проучването почти навсякъде са необходими компетенции за работа в екип, лидерство, вземане на решения, справяне с проблеми, комуникативност, емоционална интелигентност, ангажираност с промяната. Предимства са бързината, гъвкавостта, адаптивността, организираността, личната ефективност, смелостта да се поема отговорност, надеждността, вниманието към детайла, фокусът върху клиента. Важни за много сфери са също уменията за работа под напрежение и стрес, самоконтрол и управление на времето.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:53 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още