Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Други

УНСС може да изпадне в неплатежоспособност заради строежа на новия си корпус*

Според учебното заведение основна причина за това е липсата на обещано държавно финансиране

УНСС може да изпадне в неплатежоспособност заради строежа на новия си корпус*

Снимка: Pixabay

Университетът по национално и световно стопанство (УНСС) може да изпадне във фактическа неплатежоспособност заради строежа на навия си учебен корпус.

Ръководството и студентски организации към учебното заведение обвиняват властите в неспазен ангажимент за отпускането на средства за изграждането на новия корпус, който е трябвало да бъде готов през юни тази година.

Още по темата

От УНСС посочват, че финансирането на проекта е било предвидено да се извършва по два стълба – спечелен конкурс за европейски средства по Оперативна програма „Региони в растеж“ в размер на 4,5 млн. лева и ангажимент за съфинансиране на Министерството на финансите (чрез Министерството на културата) за общо 7,5 млн. лв. в рамките на три години.

Средствата от държавата е трябвало да бъдат отпускани всяка година от 2017 г. до 2019 г. на равни части от по 2,5 млн. лв.

Заради неполучено финансиране проектът е замразен през 2018 г., но по-рано този месец изпълнителят на проекта отправя искане за доброволно изплащане на дължими суми.

„ Има риск сметките на университета да бъдат запорирани, което ще доведе до спиране на изплащането на стипендиите и помощите на студентите и докторантите, на заплатите на преподавателите и служителите“, се казва в текста на отвореното писмо.

Искането на учебното заведение е да бъдат отпуснати необходимите средства в размер на 10,3 млн. лв, за да не се стига до „фактическа неплатежоспособност“ на университета.

От институцията предупреждават също, че ако необходимите средства не се предоставят в достатъчно кратък срок, който да позволи удължаването на проекта, ще бъдат загубени средствата, отпуснати от Европейския съюз.

В писмото също така се посочва, че са били подавани сигнали за забавянето от академичното ръководство, синдикатите на УНСС и студентския съвет, но без да е получен отговор.

Междувременно от Министерството на финансите обявиха, че потвърждават вече поетия ангажимент за осигуряване на средства от държавния бюджет в размер до 7,5 млн. лв., но едва след усвояване на ресурса по Оперативна програма „Региони в растеж“ и до размера на проекта съгласно основния договор.

Според МФ към настоящия момент предвидените в проекта средства в размер на 4,5 млн. лв. по ОПРР не са усвоени и считаме, че средства от държавния бюджет следва да бъдат предоставени след пълното усвояване на безвъзмездната финансова помощ.

Също така Министерството на финансите пояснява, че не може да подкрепи направеното искане за допълнителни средства, които са вследствие от сключено допълнително споразумение към основния договор за 1,2 млн. лв. с фирмата-изпълнител „ГВ 2016“ ДЗЗД заради открит топлопровод под строителния парцел след приключване на процедурата, както и за 1,5 млн. лв. за обзавеждане и оборудване на учебните помещения.

От ведомството на Владислав Горанов обмислят провеждането на финансова инспекция.

По статията работиха: Елена Илиева, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (2)

0
 
4
 
2
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Защо тия хора са строили нов корпус, кой ще го запълни ? Те трябва да намаляват приема , а ми строят нов корпус. Безумие. Премиера и той предизборно вика - ще дадем парите. За кого бе Бойчо ? Това не е качествен университет.
0
 
11
 
1
преди 2 месеца
Няма профилна снимка
хахахаха, и това ми било икономически университет :)

Още от Други
Кадър на деня за 24 май