IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

19 години след 11 септември в Доха започнаха мирни преговори за Афганистан

Разговорите ще изискват усилена работа и жертви, но може да доведат до траен мир, смята американският държавен секретар Майк Помпейо

11:46 | 12.09.20 г.
<p>
	<em>Снимка: EPA/БГНЕС</em></p>

Снимка: EPA/БГНЕС

Представители на афганистанското правителство и талибански бунтовници се събраха в събота на исторически мирни разговори, целящи да сложат край на 20-годишната война, при която загинаха десетки хиляди военни и цивилни, предава Ройтерс.

„Вие трябва да изберете политическата си система“, заяви американският държавен секретар Майк Помпейо пред представителите на двете страни на церемонията по откриването на разговорите в катарската столица Доха.

Преговорите, които трябва да започнат в неделя, ще изискват усилена работа и жертви, но може да доведат до траен мир, заяви Помпейо, имайки предвид 19-годишната война, обхванала мандатите на трима американски президенти.

Ръководителят на мирния съвет на Афганистан Абдула Абдула заяви, че ако двете страни се хванат за ръце „и работят искрено за мир, настоящата беда в страната им ще бъде прекратена“.

Шейх Мохамед бин Абдулрахман Ал Тани, външен министър на домакина Катар, каза, че воюващите страни „трябва да вземат категорични решения в съответствие с настоящите предизвикателства и да се издигнат над всякакви форми на разделение… чрез постигането на споразумение без победител и победен“.

Официални представители, дипломати и анализатори смятат, че макар събирането на двете страни на масата на преговорите да е постижение, това не означава, че пътят към мир ще е лесен.

„Преговорите ще трябва да разрешат редица дълбоки въпроси за страната, която афганистанците искат“, каза пред Съвета за сигурност този месец Дебора Лайънс, специален представител на ООН за Афганистан.

Церемонията по откриването се случва ден след 19-та годишнина от атентатите на 11 септември в САЩ, които предизвикаха военната им намеса в Афганистан.

Американските сили нахлуха в Афганистан по нареждане на президента Джордж У. Буш месец след атентатите, за да издирват организатора им Осама бин Ладен, саудитец, който беше получил убежище от радикалните талибански ръководители на страната. Първоначално американските сили оказваха предимно въздушна подкрепа на местните врагове на талибаните.

Макар че талибанският режим беше свален бързо, те се прегрупираха и вдигнаха бунт, който се пренесе и в съседни на Афганистан страни и наложи намесата на военни части от десетки държави, включително сили на НАТО.

Преговорите за постигане на обхватно мирно споразумение бяха предвидени в договора за оттегляне, подписан между САЩ и талибаните през февруари. След забавяне от няколко месеца, спор относно искане на талибаните за освобождаване на 5000 пленници беше разрешен тази седмица.

Преди президентските избори в САЩ през ноември Доналд Тръмп иска да покаже напредък по обещанието си да прекрати американската намеса и да изтегли повечето от чуждестранните сили, позиционирани в Афганистан.

САЩ намалиха равнището на бойните си части и до ноември се очаква да имат по-малко от 5000 военни в Афганистан спрямо около 13 хил., когато беше подписано споразумението между САЩ и талибаните. От 2001 г. насам над 2300 американски военни и около 450 британски войници са убити в Афганистан.

Европейски дипломат в Кабул заяви, че евентуално примирие, което до този момент талибаните отхвърлят, трябва да е основна тема в дневния ред на преговорите.

„Талибанските лидери ще трябва да забранят на бойците си да атакуват афганистански сили и цивилни, насилието продължава да влошава атмосферата и може да извади от релси преговорите“, допълни дипломатът.

Как да бъдат включени талибаните, които отхвърлят легитимността на подкрепяното от Запада афганистанско правителство, в управлението и как да се запазят правата на жените и малцинствата, които страдаха при талибанския режим са големи предизвикателства, твърдят експерти.

Но много дипломати, жертви на насилие и членове на гражданското общество смятат, че преговорите са единственият реалистичен начин за прекратяване на конфликта, който отне живота на над 100 хил. цивилни и засегна развитието на Афганистан, като тласна милиони хора към бедност.

„Решенията няма да бъдат намерени на бойното поле, знаем това“, заяви Лайънс.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:35 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още