Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Други

2019 г. ще подложи на изпитание пластмасовите продукти

Заради публичен натиск производители на храни се замислят за опаковките

2019 г. ще подложи на изпитание пластмасовите продукти

Снимка: Pixabay

Публичната реакция срещу употребата на пластмаса принуждава производителите на хранителни продукти и битови стоки да преосмислят опаковките си, пише The Wall Street Journal.

Потребителски компании като Procter & Gamble и Unilever са едни от най-големите консуматори на пластмаса. 1/3 от милионите тонове опаковки на Nestle годишно също са пластмасови.

Материалът позволява по-сигурно транспортиране на стоките и удължава живота им по търговските щандове. Освен всичко, пластмасата струва и по-малко на производителите от стъклото например. 

Още по темата

Но 2019 г. ще се окаже повратна точка за употребата на пластмасови продукти. Страните трябва сами да се справят със собствените си пластмасови отпадъци. За целта те започнаха и въвеждането на по-строги разпоредби.

Китай, вносител на пластмасовите отпадъци в света в продължение на десетилетия, вече забрани нискокачествените пластмасови продукти, както и тези за еднократна употреба. Европейският съюз гласува забрана за използването на еднократни пластмасови опаковки за храни и напитки.

Тенденцията ще засегне производителите на потребителски стоки по два начина.

За момента те изразходват между 5 и 10% от приходите си за пакетиране на продуктите. Тези проценти ще се увеличат с настояванията новите опаковки да се произвеждат от материали, годни за рециклиране. Nestle, Unilever и Coca-Cola вече поеха ангажимент да направят опаковките си 100% рециклируеми до 2025 г.

Разходите на компаниите ще бъдат засегнати и чрез т.нар. “разширена отговорност на производителя”, която задължава дружествата да почистват пластмасата, която пускат на пазара.

От увеличението на цените за производителите всъщност ще има и компании, които ще се окажат печеливши. Сред тях са пакетиращи групи като International Paper или DS Smith, които към момента поемат тази дейност за фирми, които искат да се преориентират от пластмасови към хартиени опаковки.

Компаниите, които не платят за замяната на пластмасата, всъщност поставят репутацията си под риск.

Потребителските реакции в тази насока стават все по-мащабни. “Пластмасовите атаки” например са инициативи, в които купувачите плащат хранителните стоки и оставят опаковките в супермаркетите, като те се ангажират с тях.

Вижте още тук.
 

По статията работиха: автор Екип на Bloomberg TV Bulgaria , редактор Надежда Бочева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Други
Жители на Хонконг отново на протест - този път срещу търговци от Китай