IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

2020 г. - най-лошата година за авиоиндустрията

Малко вероятно е индустрията да се върне към печалба преди четвъртото тримесечие на 2021 г.

18:35 | 24.11.20 г.
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;David Paul Morris/Bloomberg</em></p>

Снимка: David Paul Morris/Bloomberg

Рекордната загуба на авиокомпаниите от избухването на коронавирусната пандемия ще продължи да нараства през следващата година, тъй като очакваните ваксинации ще отнемат време преди да съживят търсенето на пътувания, сочат данни на основната търговска група в бранша, цитирани от Bloomberg.

Meждународната асоциация за въздушен транспорт (IATA) прогнозира, че превозвачите ще загубят общо 157 млрд. долара през 2020 и 2021 г., почти 60% повече от прогнозираното през юни. Спадът в приходите е пет пъти по-голям, отколкото този по време на рецесията от 2008-2009 г.

Прогнозата е публикувана на фона на надеждите, че тестването на пътници, съчетано с въвеждането на ваксини за Covid-19 през следващата година, ще стимулира правителствата да облекчат ограниченията за пътуване, които удариха търсенето.

Асоциацията не очаква индустрията да се върне към печалба преди четвъртото тримесечие на 2021 г., въпреки че новата прогноза е по-позитивна от предходната преди постигането на напредък в разработването на ваксина.

авиокомпании авиокомпании

"Учебниците по история ще отчитат 2020 г. като най-лошата финансова година в бранша“, каза главният изпълнителен директор на IATA Александър де Жуниак, добавяйки, че загубата, очаквана през 2021 г., макар и по-ниска, ще бъде втората най-лоша в историята. Той призова границите да бъдат безопасно отворени сега, за да могат хората да летят отново.

IATA прогнозира, че превозвачите ще загубят почти 39 млрд. долара през 2021 г., над два пъти повече в сравнение с предвижданията от юни.

Най-голямата загриженост на индустрията е, че ще остане без средства преди пускането на ваксините, тъй като превозвачите имат резерви, достатъчни за само 8,5 месеца, предупреди главният икономист на IATA Брайън Пиърс.

Следователно може да се каже, че авиокомпаниите ще понесат сериозни щети без допълнителна правителствена подкрепа. До момента държавите са предоставили помощ от 173 млрд. долара, изчислява IATA. Най-уязвими са авиокомпаниите на нововъзникващите пазари, където ваксините може да не се предлагат до 2022 г.

По данни на Асоциацията авиокомпаниите се нуждаят от 80 млрд. долара под формата на нови помощи, за да оцелеят.

Приходите в индустрията вероятно ще спаднат с половин трилион долара тази година до 328 млрд. долара след 61% спад в броя на пътуващите - нивата, наблюдавани за последно преди 17 години, според търговската група. Приходите ще се повишат до 459 млрд. долара през 2021 година.

Пътническият трафик като цяло е малко вероятно да достигне нива преди пандемия до 2024 г., каза Пиърс.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:37 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още