IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

2021 г. е сред най-горещите години в историята

Нивата на излъчените въглероден диоксид и метан в атмосферата продължават да растат, констатират от европейската програма за наблюдение на Земята "Коперник"

17:30 | 10.01.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Последните седем години са най-горещите в съвременния свят, като 2021 г. е петата най-топла поради нарастващите нива на въглероден диоксид и метан в атмосферата.

Новите данни, публикувани от европейската програма за наблюдение на Земята „Коперник“, показват, че миналата година средните температури в световен мащаб са били с 1,1-1,2 градуса по Целзий над средните прединдустриални (1850-1900), което я прави малко по-хладна от 2019 и 2020 г., но все още много по-топла от предходни десетилетия, пише FT.

Промените в климата са отговорни за повишаването на температурите, казва Венсан-Анри Пюш, директор на мониторинга на атмосферата в „Коперник“.

„Концентрациите на въглероден диоксид и метан продължават да се увеличават от година на година и без признаци на забавяне“, казва Пюш. "Тези парникови газове са основните двигатели на изменението на климата“, допълва той.

Атмосферните нива на метан - затоплящ газ, който е 80 пъти по-мощен от въглеродния диоксид, се повишават през 2021 г. и нарастват с най-бърз темп, откакто се правят сателитни измервания.

Човешките дейности са значителен източник на метан - в резултат на добива на изкопаеми горива, управлението на отпадъците и отглеждането на едър рогат добитък. Естествените източници на метан - като например влажните зони, също изглежда се увеличават. Причините за увеличението все още не са добре разбрани, казват от „Коперник“.

Нивата на въглероден диоксид в атмосферата също се повишават и достигат най-високата си средна стойност в съвременността през 2021 г. - 414 части на милион, според новите данни. Това представлява увеличение от близо 50 процента в сравнение с прединдустриалните нива.

Тъй като икономическата активност нараства през миналата година, глобалните емисии на въглероден диоксид от изкопаеми горива се увеличават с около 4,9% след спад от 5,4% през 2020 г. поради пандемичните ограничения, изчисляват от Центъра за международни изследвания на климата в Осло.

„Изненадващо е колко рекорда бяха подобрени през 2021 г.“, коментира Саманта Бърджис, заместник-директор на службата за изменение на климата „Коперник“, като тя даде като примери горските пожари в Европа и горещата вълна в Канада.

„Тъй като атмосферата се затопля, това означава, че екстремните събития стават все по-вероятни“, добавя тя. По думите ѝ емисиите продължават да нарастват, така че очакването е, че през 2022 г. ще бъдат подобрени още рекорди.

Миналото лято беше най-горещото, регистрирано някога в Европа, а континентът претърпя няколко свързани с времето бедствия, включително опустошителни наводнения в Германия и Белгия през юли. Средиземноморието преживя сериозни горещи вълни, като беше постигнат и нов рекорд за максимална температура за Европа от 48,8 градуса по Целзий, отчетен в Сицилия.

Температурите в северозападната част на Тихия океан, Канада и Гренландия също са били необичайно високи през миналата година. Тежките горски пожари в Северна Америка са допринесли за големи емисии на въглероден диоксид - около 83 млн. тона еквивалент на въглероден диоксид, най-големите, регистрирани някога.

През следващите дни се очакват отделни климатични анализи за температурните данни за 2021 г. от метеорологичната служба на Обединеното кралство и от Националната агенция за океански и атмосферни изследвания (NOAA) на САЩ.

Карло Буонтемпо, директор на службата за изменение на климата на „Коперник“, казва, че температурите ще продължат да се повишават, ако емисиите не бъдат намалени спешно. „Тези събития са ярко напомняне за необходимостта да променим начина си на живот, да предприемем решителни и ефективни стъпки към устойчиво общество и да работим за намаляване на нетните въглеродни емисии“, казва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:47 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още