IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

68 млрд. долара – цената на борбата за надмощие за Либия

Местните протести, инфраструктурните проблеми и нападенията от бойци на ИДИЛ също допринасят за загубите

11:14 | 25.01.16 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Запалените от ИДИЛ петролни резерви на пристанище Рас Лануф.&nbsp;<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Запалените от ИДИЛ петролни резерви на пристанище Рас Лануф. Снимка: архив Ройтерс

Либия е изгубила над 68 млрд. долара под формата на потенциални петролни резерви от 2013 г. насам заради борбата за надмощие между враждуващите фракции, които почти са довели енергийната индустрия на страната до застой и са унищожили икономиката, съобщава Financial Times в свой анализ (FT).

Според базираната в Трипол National Oil Corporation (NOC) стойността на изгубената продукция се дължи на 75 отделни спирания на петролни находища и пристанищни прекъсвания.

Така организацията предлага още един показател за изгубените възможности и нарушеното функциониране на Либия след падането на Муамар Кадафи през 2011 г. и борбата между две враждуващи правителства.

„Икономиката е в много критична ситуация“, казва председателят на държавната NOC Мустафа Санала за FT. „Отношенията между двете правителства са наистина много лоши и осакатяват петролната индустрия“.

Местните протести, инфраструктурните проблеми и нападенията от бойци на ИДИЛ също допринасят за това, казва Санала. Спадът от 75% на световните цени на петрола от средата на 2014 г. насам означава, че свиващият се поток от суров петрол, който Либия може да изнася, донася по-малко приходи.

Петролната индустрия на ръба на колапса – единственият стълб на либийската икономика, е унищожила финансите ѝ. Мохамед ел-Корхи, ръководителят на мисията на Международния валутен фонд (МВФ) в Либия, казва, че страната е отчела фискален дефицит за миналата година от 54% от брутния вътрешен продукт (БВП) – „един от най-високите в света“.

Междувременно Economist Intelligent Unit предвижда, че Либия ще има най-бързо свиващата се икономика в света през 2016 г., излизайки дори пред разкъсваната от война Сирия, както и пред Венецуела и Екваториална Гвинея.

Гражданската война остави Либия разделена между международно признатата власт в източния град Тубрук и ислямисткото правителство в Триполи на запад, от където NOC оперира. Въпреки че бе създадено ново правителство на националното единство, то все още не е ефективно.

Докато двете страни се борят за контрол над петролните приходи, енергийните компании и търговците продължат да спазват споразуменията, направени с базираната в Триполи NOC, която остава една от малкото функциониращи институции.

Бойците на ИДИЛ предизвикват хаос в петролната индустрия от началото на годината. И все пак Санала твърди, че Petroleum Facilities Guard, въоръжените сили, които би трябвало да защитават енергийната инфраструктура, са най-голямата пречка.

Известно е, че те подкрепят източното правителство и има влияние над важни съоръжения за съхранение и износ на петрол. Санала смята, че поне 53 млрд. долара от изгубените приходи се дължат на проблеми, причинени от въоръжените сили, довели до спирането на производство от 1,1 млн. барела на ден.

Като пример за трудностите пред националната петролна компания, Санала казва, че е изпратил петролен танкер за съхранявания в голямото пристанище Рас Лануф петрол – превантивна мярка срещу нападения на ИДИЛ. Въоръжените сили обаче не са разрешили влизането и тази седмица съхраняваният петрол е бил подпален.

„Изключително ядосан съм“, казва Санала. „Можехме да спрем последното нападение на тумора, наречен ИДИЛ“.

Производството се е сринало до 362 000 барела на ден, или до 20% от нивото му през 2011 г., като две трети от добива се изнася.

Докато конфликтът между враждуващите фракции продължава, растат опасенията, че бойците на ИДИЛ ще спечелят по-голям контрол над петролните съоръженията.

Ахмед Майтиг, заместник министър-председател на правителството на националното единство, базирано в Триполи, казва, че приоритет за новата администрация ще бъде увеличаване на производството на петрол до 1,3 млн. барела на ден в рамките на шест месеца от поемането на властта. „Най-голямото препятствие в момента е предаването на власт и от двете страни“, казва той. „Искаме да се върнем в Триполи мирно, а не чрез кръвопролития“. 

Още новини за цената на петрола четете тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:05 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още