Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Други

77% от гражданите на Западните Балкани в регионалното сътрудничество

Основните проблеми за хората в региона са несигурността и чувството за заплаха

77% от гражданите на Западните Балкани в регионалното сътрудничество

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

77% от гражданите на Западните Балкани вярват, че регионалното сътрудничество може да помогне за разрешаването на политическите и икономическите въпроси, както и на тези със сигурността, на техните страни, показват резултатите от „Балкански барометър 2021", съобщава МИА. Проучването се провежда от Съвета за регионално сътрудничество (СРС).

В Северна Македония 72% от анкетираните изразяват подкрепа за регионалното сътрудничество.
Що се отнася до доверието в процеса на членство в ЕС, то се е увеличило до 62% в Западните Балкани от 59% през 2019 г.

В Северна Македония подкрепата за този процес е 53%, в Черна гора тя е 51%, а в Сърбия само 42%.
43% от анкетираните посочват Европейския съюз като най-заслужил за подкрепата за икономиката в своята страна, следван от Китай с 14%, Турция с 9% и други икономики от Западните Балкани и Русия със 7%.

72% от гражданите на Северна Македония или „частично”, или „напълно” не вярват, че върховенството на закона и законите се прилагат еднакво и важат за всички в страната.

На въпроса "мислите ли, че законите се прилагат за всички еднакво", 45% от македонските граждани заявяват, че "са напълно несъгласни" с твърдението, а допълнителни 27% казват, че "по-скоро не са съгласни, отколкото" с това мнение.

В сравнение с другите анкетирани държави от Западните Балкани, само гражданите на Босна и Херцеговина имат по-лошо възприемане на равенството пред закона, като около 76% от анкетираните казват, че "не вярват", че законът се прилага еднакво за всички.

На регионално ниво 66% от гражданите имат такова отношение. Като значителен проблем, с който се сблъскват, гражданите на страните от Западните Балкани посочват корупцията, като политическите партии са посочени като най-корумпирани от 78%, съдебната система – от 76%, митниците със 75%, здравният сектор със 74% и парламентите със 71%.

В Северна Македония съдебната система е посочена като най-корумпирана - 81,1% от гражданите смятат магистратите за корумпирани. Този процент обаче е по-нисък в сравнение с 2019 г., когато според проучването цели 89% от анкетираните смятаха, че съдебната система е корумпирана.

Възприемането от гражданите на независимостта на институциите от политическо влияние показва, че 75% от населението на Северна Македония вярват, че съдебната власт е „изцяло“ или „частично“ под политическо влияние, което представлява увеличение с 20% в сравнение с 2019 г.

По отношение на ваксинацията срещу COVID-19 гражданите на страните от Западните Балкани са разделени. 56% от анкетираните изразяват желание да бъдат ваксинирани, докато 42% не искат. 

Още по темата

Само 24%  от анкетираните са доволни от начина, по който родината им се справя с предизвикателствата пред сигурността, докато 39% са недоволни. 50% от гражданите се чувстват застрашени от незаконно притежаваното оръжие и неговата употреба.

48% от жителите на Западните Балкани вярват, че намалените цени на роуминга ще им помогнат да спестят пари, а 38% от представителите на бизнеса вярват, че това има положително въздействие върху техните бизнес дейности.

Що се отнася до равното заплащане на мъжете и жените на една и съща работа, 57% от анкетираните смятат, че това може да допринесе за равенството между половете. 62% от анкетираните от Западните Балкани се чувстват уверени в запазването на работните си места през следващата година, което е със 7% по-малко от миналата година.

Що се отнася до пътната безопасност, 57% от хората в Западните Балкани вярват, че пътищата в техния район са безопасни за пътуване, докато 40% не са съгласни.

Проучването, което изследва стремежите и очакванията на гражданите за живот, работа, социално-икономически, политически и регионални тенденции и европейска интеграция, е проведено от декември 2020 г. до февруари 2021 г. и обхваща 6 хил. души от Западните Балкани. Според генералния секретар на Съвета за регионално сътрудничество (СРС) Майлинда Брегу проучването показва, че основните проблеми за хората в региона са несигурността и чувството за заплаха, но добрата новина е повишената информираност за ползите от регионално сътрудничество.

/БГНЕС/

 

По статията работи: Ралица Пейчева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Други
Вятърната индустрия призова страните да засилят своите ангажименти към ВЕИ