Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Други

Абу Даби продава 49-процентен дял от газопроводите си за над 10 млрд. долара

Консорциумът, който закупува активите, включва суверенния фонд на Сингапур GIC и мениджърът на активи Brookfield Asset Management

Абу Даби продава 49-процентен дял от газопроводите си за над 10 млрд. долара

Снимка: Oliver Bunic/Bloomberg

Abu Dhabi National Oil Company (ADNOC) заяви, че ще продаде 49-процентов дял от дъщерното си предприятие за пренос на газ на водещи световни инвеститори за над 10 млрд. долара, съобщава Middle East Online.

Съгласно сделката консорциумът от инвеститори придобива 49-процентов дял в Gas Pipeline Assets, новосформирано дъщерно дружество на ADNOC с права на лизинг за 38 газопровода с обща дължина от около 982,3 километра. 

Още по темата

ADNOC, която управлява всички въглеводородни ресурси на Абу Даби, ще продължи да държи 51-процентов мажоритарен дял в дъщерното дружество, се казва в съобщението на държавната компания.

Сделката увеличава стойността на газопреносните активи на концерна на 20,7 млрд. долара.

Консорциумът включва суверенния фонд на Сингапур GIC и мениджърът на активи Brookfield Asset Management.

ADNOC заяви, че сделката ѝ осигурява над 10 млрд. долара парични постъпления на фона на рязкото свиване на приходите от петрол, които съставляват по-голямата част от публичните приходи на Абу Даби.

Миналата година емирството набра 4 млрд. долара, след като продаде 40 процента в ADNOC Oil Pipeline, дъщерно дружество на основната държавна компания, на американските инвеститори BlackRock и KKR.

От 2017 г. ADNOC предоставя концесионни права в съществуващи и нови петролни находища на водещи международни компании.

Изпълнителният директор на ADNOC, Султан ал-Джабер, заяви, че новата сделка е най-голямата инвестиция в инфраструктура в региона и че тя сигнализира за продължителен силен интерес към нискорисковите активи, генериращи приходи на ADNOC.

Абу Даби предоставя достъп до операциите на своята енергийна компания на чуждестранни партньори като част от стремежа си да диверсифицира икономиката си и да генерира допълнителни източници на финансиране. 

По статията работиха: Аспарух Илиев, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Други
Карлос Гон създава университетска бизнес програма в Ливан