Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Други

АЦБ: Работата от вкъщи може да навреди на кариерата на жените

Според Катрин Ман онлайн комуникацията не може да възпроизведе спонтанните разговори в офис

АЦБ: Работата от вкъщи може да навреди на кариерата на жените

Снимка: Pixabay.com

Има риск кариерите на жените, които работят основно от вкъщи, да пострадат сега, когато значителен брой мъже се връщат в офисите след пандемията с Covid-19, заяви представителят на Английската централна банка (АЦБ) Катрин Ман в четвъртък, цитирана от Ройтерс. 

Още по темата

Ман, която е член на Комисията по парична политика на АЦБ, каза, че онлайн комуникацията не може да възпроизведе спонтанните разговори в офис, които са много важни за признанието и напредъка на много работни места.

„Виртуалните платформи са много по-добри, отколкото бяха преди пет години. Но внезапните разговори, спонтанността – те трудно могат да се повторят във виртуална среда“, каза тя на събитие, посветено на жените във финансите, организирано от Financial News.

Трудности в достъпа до детска грижа и свързаните с Covid-19 прекъсвания на училищното образование означават много жени да останат да работят от вкъщи, докато мъжете се завръщат в офиса, каза Ман.

„Има потенциал за две писти. Има ги хората, които са на виртуалната писта и хората, които са на физическата писта. И се опасявам, че ще видим тези две писти да се развиват и до голяма степен ще знаем кой на коя писта ще бъде, за съжаление“, добави тя.

Ман бе професор по икономика и главен икономист в Citi и Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР), преди да се присъедини към АЦБ през септември.

Британският финансов министър Риши Сунак предупреди по-младите работници през август, че рискуват да не изградят умения и работни отношения, ако работят от вкъщи.

Миналия месец британските компании заявиха, че 60% от служителите им са обратно на нормалните си работни места, но делът варира широко из различните сектори. При професионалните услуги 34% от служителите са в офиса, 24% работят изцяло от вкъщи, а 35% работят смесено, сочи Националната статистическа служба.

Тези данни обаче не дават разбивка по пол. По-ранни данни на статистиката показаха, че е по-вероятно жените за разлика от мъжете да кажат, че работата от вкъщи им позволява повече време за работа, с по-малко разсейвания. Мъжете обаче твърдят, че работата от вкъщи им е помогнало да измислят нови идеи, докато за жените това е било пречка.

По статията работиха: автор Виктория Тошкова, редактор Аспарух Илиев

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (6)

0
 
3
 
6
преди 2 месеца
*** = i b b - Инвесторе, не виждам защо и това цензурирате ?..
0
 
3
 
5
преди 2 месеца
https://i.***/SRmDxvf/remote-work.gif
0
 
4
 
4
преди 2 месеца
Няма профилна снимка
На една от първите ми работи, колежките през 30 мин бяха навън да пушат и да си говорят за странични неща, не виждам как това помага на кариерата.
3
 
4
 
3
преди 2 месеца
Няма профилна снимка
Ми като ходят в офиса на приказки и клюки, вместо да работят...
2
 
4
 
2
дядя Вова до: ing5rov
преди 2 месеца

Още от Други
Рискът от повишения на лихвите отблъсква инвеститорите от технологичните акции