IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Администрацията на ООН се оказа в тежка финансова криза

Богатите не плащат, бедните загазват, посочва анонимен представител на организацията

13:30 | 12.10.19 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Седалището на ООН в Ню Йорк, САЩ. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Седалището на ООН в Ню Йорк, САЩ. Снимка: Ройтерс

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш наложи влизащи в сила от понеделник ограничения върху дейността на световната организация по света и условията на работа в служебните сгради, за да се справи с най-тежката финансова криза от близо десетилетие, предаде Асошиейтед прес.

В писмо до ръководителите на поделения на световната организация Гутериш посочи, че спешните мерки "ще засегнат условията на труд и дейностите до второ нареждане". Налагат се ограничения в наемането на персонал, в изготвянето на документи, отчети и преводи и се спират декоративни фонтани. 

Мерките включват също спиране на ескалатори, ограничаване на командировките, отоплението и работата на климатиците, съкратено работно време на бара за дипломати.

"Наистина нямаме избор", каза на пресконференция зам.-генералният секретар на ООН по управленска стратегия и политика Кетрин Полард, цитирана от Франс прес.

Тя посочи, че приоритет сега е да се осигури изплащането на заплати на около 37 000 служители в секретариата на ООН.

Полард каза вчера пред комисията по бюджетните въпроси при Общото събрание, че към 4 октомври 128 държави са изплатили 1,99 милиарда свои задължения към бюджета за 2019 г. Заместничката на Гутериш посочи, че 1,386 милиарда за тази година остават дължими от 65 държави - включително повече от 1 милиард, дължими от САЩ.

На седем държави длъжници се дължат 90 процента от "дупката" в бюджета: САЩ, Бразилия, Аржентина, Мексико, Иран, Израел и Венецуела, посочва АФП.

Средствата за мироопазващи операции, които са отделно перо, също редовно страдат от лоши платци. За 2019 г. Франция например трябва да даде още 103 милиона долара, а САЩ дължат 2,3 милиарда според документ на ООН. В резултат на това световната организация бави плащания към държави, които осигуряват войски и понякога им дължи огромни суми, какъвто е случаят с Бангладеш.

"Богатите не плащат, бедните загазват", обобщава за АФП служител на ООН, пожелал анонимност.

ООН изтъква, че финансовите проблеми се повтарят всяка година, но се случват все по-рано, продължителността им се увеличава и стават все по-сериозни.

Бюджетните правила на ООН не предвиждат никакво наказание или лихви за лошите платци. Страните длъжници може да бъдат лишени от право на глас, но те винаги успяват де преведат малка сума, благодарение на което избягват тази най-тежка санкция, посочва АФП.

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:00 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 2 rate down comment 1
дядя Вова
преди 4 години
Ако ми дадеш телефона на другаря, Си, ще попитам и ще ти кажа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 5
bgMan
преди 4 години
Що сега Китай не плати дела на САЩ? Нали са богата икономика, и те отдавна си врат китайската гага навсякъде по света. Взеха да скачат военно и икономически срещу всичките си съседи, особено в Жълто море. Време е да започнат да плащат и масрафа в ООН. Или са само склонни да налагат вето, т.е. прът в колелата на другите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 0
дядя Вова
преди 4 години
Богатите не плащат, бедните загазват, ##Под богатите разбирай предимно САЩ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 1
majnata
преди 4 години
да я закриват тая паразитна нищоправеща организацийка ... с всичките и производни юнеско , уницеф , световни банки ...ала бала ...сороссоидни развъдници !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още