Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Други

AES създаде „виртуален язовир“ с батерия за съхранение на енергия

Проектът интегрира батерии за съхранение на енергия и руслови водноелектрически централи

AES създаде „виртуален язовир“ с батерия за съхранение на енергия

Снимка: Ройтерс

Международната енергийна компания AES, чрез своята дъщерна компания AES Gener в Чили, създаде първия в света „виртуален язовир“ с батерия за съхранение на енергия. Проектът интегрира батерии за съхранение на енергия и руслови водноелектрически централи (на течаща вода).

Идеята е батериите да складират електрическа енергия, произведена от водноелектрически централи (ВЕЦ), без да е нужно да се строи язовир или да се използва воден резервоар.

Вместо това ще бъде създаден „виртуален язовир“, който може да доставя 10 мегавата енергия в продължение на 5 часа.

„Това е първата в света система за съхранение на енергия за руслови централи и със сигурност ще се превърне в крайъгълен камък в енергетиката, тъй като ще представлява първият енергиен, а не воден резервоар“, коментира главният изпълнителен директор на AES Gener Рикардо Фалу. 

Още по темата

Проектът се разработва на около 48 км югозападно от Сантяго в 178-мегаватовата руслова ВЕЦ Alfalfal.

„Изграждането на физически съществуващ язовир е много трудно. „Виртуалният язовир“ предоставя същите ползи, но със значително по-малки социални и екологични предизвикателства“, заяви Фалу.

Батериите, които се използват в проекта, са съобразени с енергийната мрежа и използват литиево-йонна технология, подобна на използваната в смартфоните и електрическите коли.

„Разгледахме различни опции за съхранение на енергия и накрая избрахме литиево-йонните батерии, тъй като тази технология се развива с бързи темпове. Литиево-йонните батерии заеха първото място в нашата обща оценка на всички фактори, включително разходи, енергийна плътност, сигурност, времето за зареждане и изпразване и целия цикъл“, каза още Фалу.

Литиево-йонните батерии позволяват на водните централи да произвеждат електричество и да го складират за по-късна употреба, но без физически съществуващата инфраструктура, нужна за помпено-акумулиращите съоръжения (т.нар. ПАВЕЦ), откъдето идва и терминът „виртуален язовир“.

Иновативната технология на батериите за съхранение на енергия би имала голям ефект и за опазването на околната среда, тъй като виртуалният язовир не оказва влияние върху природата. Освен това, за разлика от ПАВЕЦ, при която процесът може да отнеме години, батериите се инсталират за няколко месеца и могат да се задействат изключително бързо при нужда. Понастоящем над 96% от съществуващия в света капацитет за съхранение на енергия се основава на помпено-акумулиращи съоръжения.

През последните години технологиите в световен мащаб се развиват с ускорени темпове и енергийната област не прави изключение от тази тенденция.

По статията работиха: Аспарух Илиев, редактор Петър Нейков

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (3)

3
 
4
 
3
преди 11 месеца
Няма профилна снимка
А правиш ли разлика, че АЕЦ произвежда енергия, а този акумулатор само може да съхранява енергия, произвеждана някъде другаде.
4
 
4
 
2
zap
преди 11 месеца
Няма профилна снимка
със сигурност 100 такива централи ( колкото 1 блок от АЕЦ) ще са много под 20 млрд. лева (колкото ще е АЕЦ Белене), а занапред цената само ще спада.
2
 
5
 
1
преди 11 месеца
Липсва цената на проекта.
10МВ за 5 часа - колко пАри?

Още от Други
„Сребърни куршуми“ за опазването на околната среда няма