Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Други

Активите на Pimco Total Return падат под 100 млрд. долара за пръв път от 2007 г.

Фондът вече управлява с близо една трета по-малко пари в сравнение с пика от 2013 г.

Стойността на активите на водещия фонд на Pacific Investment Management Co. (Pimco) спадна под 100 млрд. долара за пръв път от повече от 8 години насам. Така дружеството вече управлява с близо една трета по-малко пари в сравнение с пика, отчетен през 2013 г., пише CNBC.

През август инвеститорите изтеглиха 1,8 млрд. долара от фонда Pimco Total Return. Това е по-малко от изтеглените 2,5 млрд. долара през юли, показват данни на базираната в Нюпорт Бийч, Калифорния, компания.

След 28 поредни месеца на отливи към 31 август обемът на активите под управление намалява до 98,5 млрд. долара след пика от 293 млрд. долара, отчетен през април 2013 г., когато взаимният фонд бе един от най-големите в света и се управляваше от съоснователя на Pimco Бил Грос. Преди близо година той шокира инвестиционния свят, когато напусна Pimco и отиде да работи при конкурента Janus Capital Group.

Това е първият път, когато активите на фонда Total Return падат под 100 млрд. долара. Това се случи за последно през януари 2007 г., преди да бъдат привлечени огромни суми от инвеститори, търсещи по-безопасни активи в лицето на облигациите в навечерието на финансовата криза. През януари 2007 г. активите под управление са били 99,86 млрд. долара, сочат данни на Morningstar.

Още по темата

От април 2013 г. насам инвеститорите теглят рекордни по размер парични средства на фона на хаотичното представяне след напускането на бившия главен изпълнителен директор на Pimco Мохамед Ел-Ериан, а след това и на Грос.

През януари Pimco Total Return Fund отчете отлив за 11,6 млрд. долара, въпреки че данните от последните месеци показват, че е налице значително стабилизиране. От началото на годината фондът е постигнал 0,72% възвръщаемост, като се представя по-добре в сравнение с 85% от конкурентите си, разкриват още данните на Morningstar.

Друг фонд - Pimco Income Fund, управляван от главния инвестиционен директор на Pimco Group Дан Иваскин, който наследи Бил Грос, продължава да се радва на нарастващ инвеститорски апетит. От началото на годината към фонда са се стекли 9,5 млрд. долара.

Към края на август фондът управлява активи за близо 50 млрд. долара. Постигната доходност е 2,72%, като се представя по-добре от 97% от конкурентите си.

Като цяло Pimco, което е поделение на Allianz, към 30 юни управлява активи за 1,52 трлн. долара.

По статията работиха: Свилен Колев, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Други
Фатих Бирол: По-оптимист съм от всякога за реализирането на енергийния преход