Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Други

Активите убежища като злато и йена са във възход

Инвеститорите търсят алтернативи заради нарастването на рисковете за световната икономика

Активите убежища като злато и йена са във възход

Снимка: Архив Ройтерс

Йената поскъпна с близо 4% спрямо долара в четвъртък, като валутата се радва на най-добрия си месец от близо две години, отбелязва Bloomberg.

Подобна е ситуацията и при златото, което през декември отбеляза най-големия си ръст в цената от януари 2017 г. И двата актива продължават да се представят добре и в началото на новата година. Междувременно държавните облигации на страните от Г-7 изпратиха най-добрия си декември от десетилетие насам според индекса на Bank of America Merrill Lynch.

Традиционните убежища се завръщат

Интересът към активите убежища нараства заради увеличаването на рисковете за световната икономика, като все по-големия брой конкретни данни за резултите от търговската война, включително върху очакванията за приходите на технологичния гигант Apple, затягането на паричната политика от страна на Федералния резерв, рисковете около Brexit и напрежението около бюджета на Италия.

„В момента има толкова много притеснения за инвеститорите – глобално икономическо забавяне, Китай, спирането на работата на американското правителство, Brexit и т.н.“, коментира Чарлс Ст-Арнауд, инвестиционен стратег в Lombard Odier Asset Management в Лондон. Той добави и, че на всичкото отгоре представянето е слабо и волатилността се е увеличила при повечето класове активи и именно пооради тази причина е разбираемо, че някои инвеститори търсят по-сигурни убежища.

Йената

Понижаването на очакванията за продажбите от страна на Apple заради по-слабото търсене в Китай, беше посочено като фактор за поскъпването на йената при последната азиатска сесия. 

„Слабостта на азиатските акции доведе до рязко изкупуване на йени въпреки по-слабата търговия“, заяви Жоржет Боеле от  ABN Amro Bank NV. Той обясни още, че към активите убежища отново има интерес в момент, когато има несигурност около фондовите пазари и спирането на работата на американското правителство.

Йената има голям потенциал за повишаване – тя е сред най-подценяваните в Г-10 спрямо долара въз основа на измерването на паритета на покупателна способност от страна на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие. Това е в контраст с 2011 г., когато йената беше надценена с 30% според същия показател. 

Засилване на интереса към златото

Интересът към златото се засили в средата на октомври, когато фонд мениджърите се отказаха от рекордната си нетна къса позиция спрямо ценния метал, тъй като перспективите за долара се влошиха.

Занижените очаквания за повишаване на лихвените проценти също допринесоха за повишаването на търсенето на злато, тъй като металът обикновено поевтинява по време на затягане на паричните политики от страна на централните банки, защото е безлихвен актив.

„Златото е търсено поради многобройните рискове за световната икономика“, коментира Оле Хансен от Saxo Bank.

Облигации

Доходността по американските държавни облигации се е понижила с 60 базисни пункта от началото на ноември, тъй като към опасенията за забавяне на растежа на икономиката се прибавят и търговските проблеми и частичното спиране на работата на правителството.

Разликата в доходността между 2 и 10-годишните облигации на САЩ се е свила до по-малко от 15 базисни пункта в четвъртък. Всяка промяна пък се следи отблизо, тъй като спад под нулата ще е сигнал за предстояща рецесия.

„Активите убежища ще продължат да се представят добре през тази година, тъй като забавянето в САЩ подтиква Федералния резерв да прекрати своя цикъл на затягане на икономиката в средата на годината, докато китайската икономика продължава да губи инерция“, коментира и Симона Гамбарини, икономист от Capital Economics в Лондон.

В Европа германските 10-годишни облигации са на най-ниските си нива от 26 месеца насам. Инвеститорите са все по-песимистично настроени по отношение на икономиката на региона.

Доходността и цената на облигацията обаче са свързани обратнопропорционално, така че, когато доходността се понижава всъщност расте цената на ценните книги. 

По статията работиха: Магдалена Иванова, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (4)

1
 
4
 
4
michaelis12 до: Kikaha2
преди 4 месеца
ше го хвърлят на улицата или ше си облицоват баните с него ... :)) вече го прайха веднъж тва през 2015та а то зе че литна в бързината уж не треаше на никой ....
2
 
4
 
3
преди 4 месеца
само не знам, в условия на стагнация и тенденция за увеличаване на лихвите, на кой ще го продават после ..
2
 
4
 
2
преди 4 месеца
Към тези убежишта аз бих добавил и СРЕБРОТО :Може би този метал
ще донесе най голяма печалба на инвеститорите
0
 
8
 
1
преди 4 месеца
Малииии, ко имаше как да се печата и злато - тоталния световен концлагер не ни мърдаше!
И на трона му: назначен сорросоид!

Още от Други
САЩ ограничават доставките на самолетно гориво за Венецуела