IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Александър Вучич печели президентските избори в Сърбия

Премиерът получава 58% от гласовете, втори тур няма да има

08:31 | 03.04.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Сръбският премиер Александър Вучич печели вчерашните президентски избори в страната. До втори тур няма да се стигне, защото 47-годишният Вучич получава 58% от гласовете. Това сочат прогнозните резултати на агенция „Ипсос”, базирани на 40-процентова извадка, цитирани от Ройтерс.

Проевропейският кандидат Саша Янкович е втори с 14%.

Трети остава Лука Максимович, по-известен с псевдонима Любиша Прелетачевич Бели с 9,3%. Той е студент по медии и масови комуникации и се кандидатира на изборите като пародиен политик, обещавайки, че ако бъде избран, ще краде много.

Като президент Вучич няма да има много правомощия, но се очаква да назначи за премиер свой съюзник и да разполага с реална власт чрез контрола си върху управляващата партия в страната, коментира Ройтерс. Резултатите от изборите са тежък удар за разпокъсаната и отслабваща опозиция, според която управлението на Вучич става все по-авторитарно. Той обаче ще бъде натоварен с нелеката задача да поддържа крехкия баланс в отношенията на Сърбия с Европа и Русия.

Александър Вучич обяви, че победата показва желанието на сръбския народ за продължаване на курса към членство на страната в Европейския съюз (ЕС), но и запазване на приятелските отношения с Русия и Китай.

„За мен днес е важен ден, в който Сърбия ясно показа в каква посока желае да върви. Важно беше победата да е чиста като сълза, за да не може никой да прави каквито и да било тълкувания. За мен са гласували около 430 хиляди души повече, отколкото за всички останали кандидати, взети заедно“, коментира той изборните резултати.

Вучич благодари на германския канцлер Ангела Меркел и на руския президент Владимир Путин, с които се срещна по време на предизборната кампания.

Новият държавен глава на Сърбия обяви, че първото му посещение след встъпването в длъжност ще бъде в Пекин.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:55 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още