Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Други

Американските санкции накараха Венецуела да се насочи към еврото

През последните четири месеца еврото започна да се разпространява на много места в страната, като източниците му са много, а един от тях е петролният сектор

Американските санкции накараха Венецуела да се насочи към еврото

Снимка: Ройтерс

От супермаркетите до магазините за електроника – измъчваната от хиперинфлация и дълбока икономическа криза Венецуела търси нови форми за разплащане и ги открива в лицето на единната европейска валута.

През последните четири месеца еврото започна да се разпространява в магазините и по пазарите в южноамериканската страна. Въпреки че доларите в обращение продъжават да са значително повече, венецуелските търговци често продават стоките си на една и съща цена както в американска, така и в европейска валута – пренебрегвайки по-високата стойност на международния валутен пазар.

Нарастващата употреба на евро последва поредната серия от санкции, въведени от САЩ срещу петролната индустрия на държавата.

След като американската финансова система затвори врати за държавната петролна компания PDVSA и след като Вашингтон се опита да нанесе удар по финансите на правителството на президента Николас Мадуро, компанията поиска от своите клиенти да плащат за суров петрол в евро.

На фона на това, че международните компании стават все по-предпазливи по отношение на плащани с проследими банкови трансфери, които могат да им навлекат санкции от САЩ, PDVSA вече е получила плащания за най-малко две доставки на суров петрол в евро чрез посредници. Това съобщават трима източници от петролните среди, пожелали анонимност. Към момента Ройтерс посочва, че не може да получи независимо потвърждение на плащанията в европейска валута.

Традиционната валута за сделки с петрол в глобален мащаб е именно американският долар. Но с ударите, които Вашингтон нанася на някои водещи страни производителки на „черно злато“ – включително Венецуела, Русия и Иран, налице са все повече усилия за налагане на други валути.

Евровите плащания на PDVSA

Източниците на Ройтерс от петролната индустрия посочват, че PDVSA е използвала евро в брой, за да плаща на свои доставчици и изпълнители чрез трансакции, които по-рано са се извършвали чрез венецуелски банкови сметки, което обяснява голямото текучество на евро в страната.

Източник от венецуелска строителна компания, която е извършвала поръчки за PDVSA, заяви, че фирмата е приела плащания в брой в евро, тъй като това е бил единственият начин да получи средства от държавното предприятие.

Още по темата

Други звена на венецуелския държавен апарат също използват евро. Според запознати венецуелският Институт за обществено осигуряване – който снабдява здравната система с лекарства, е платил на доставчик на ваксини в евро в брой през юли. Институтът не е отговорил на запитванията на Ройтерс за коментар.

Тревогите на управляващите

И макар употребата на евро във Венецуела да не е незаконна, опозиционните депутати се притесняват, че плащането в кеш би могло да бъде използвано за прикриване на незаконни парични потоци, които иначе лесно биха могли да бъдат проследени по електронен път, посочва Чаим Букаран, опозиционен конгресмен.

„Организации плащат за вносни стоки, лекарства и храна в евро“, казва на свой ред Карлос Папарони, друг депутат на опозицията, който допълва, че финансовата комисия към Националната асамблея планира разследване за произхода и употребата на евро в брой във Венецуела.

По думите му комисията вече е установила наличието на частни самолети, които са внесли евро в брой във Венециела. Той обаче не предоставя допълнително информация за произхода на парите и на самолетите.

Според един от източниците от петролната индустрия няколко компании, които са приели плащания в евро в брой, са предоставяли услуги на PDVSA в рамките на най-малко година.

Според него практиката се ограничава само до продукция от петролни полета, които PDVSA разработва самостоятелно, а не съвместно с компании като американската Chevron и китайската CNPC.

Източниците на Ройтерс отказват да дадат наименованията на компаниите, получили плащания в евро, но уточняват, че става въпрос за малки фирми.

Според двама източници от петролните среди PDVSA е предложила да плати на по-големи и доказали се доставчици в евро, но чрез банков трансфер. Не е известно обаче дали предложението е било прието.

Петролната индустрия обаче не е единственият източник на евро. Централната банка на Венецуела е получила евро в брой за продажбата на част от златния си резерв, съобщи друг източник на Ройтерс през януари.

Според петима други запознати централната банка е започнала от тази година да дава на финансовите институции в страната валута в брой, а не по банков път.

По статията работиха: Елена Илиева, редактор Магдалена Иванова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (2)

4
 
36
 
2
преди 1 година
Няма профилна снимка
Нищо ... от една империя на друга
12
 
44
 
1
преди 1 година
Няма профилна снимка
А, чакайте малко сега, нали оня смехурко Мадуро беше измислил някаква супер яка криптовалута с която да загроби долара и всички империалистически валути?? Кво стана с тази крипто-измишльотина...

Още от Други
Кандидатът за премиер на Ливан Мустафа Адиб се оттегли