Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Други

Анализатор: Москва очаква усложнения след междинните избори в САЩ

Според Максим Сучков Русия предвижда нова вълна от санкции, както и подновяване на разследването против Доналд Тръмп

Анализатор: Москва очаква усложнения след междинните избори в САЩ

Москва. Снимка: Ройтерс

Москва очаква редица усложнения след междинните избори в САЩ, заяви в интервю пред БНР Максим Сучков, старши научен сътрудник в Центъра за анализи на международните процеси на Московския държавен институт за международни отношения към руското Министерство на външните работи.

„В Москва очакват, че ще има нова вълна от санкции, нова вълна от разследвания против Тръмп, които ще рикошират върху руско-американските отношения”, смята той. 

Още по темата

Според Сучков резултатите от изборите в САЩ са били очаквани. И все пак има редица потенциални усложнения, които се очакват в Москва.

„Първото е създалият се двупартиен консенсус за по-твърда линия против Русия. Той свидетелства, че тенденцията към влошаване на руско-американските отношения и към по-агресивна реакция на Съединените щати спрямо Русия. Тази тенденция ще се запази поне до следващия президентски цикъл в края на 2020 г.“, подчерта експертът.

Според него в момента „Москва изчаква”.

„Проработват се различни варианти: как ще се държат САЩ, на кои сфери ще бъдат наложени санкции, отново ли ще става дума за длъжностни лица, както в пакета санкции, които Съединените щати приеха онзи ден заради Крим. Целта на санкциите е не толкова да накажат, колкото да усложнят живота на руския политически елит и да разклатят ядрото на доверието към президента Путин, на неговото обкръжение. Засега това не се случва. Някои руски изследователи са на мнение, че засега санкциите укрепват позициите на Кремъл“, добави той.

САЩ правят стратегическа грешка, опитвайки се да се борят едновременно с два силови центъра - Китай и Русия и правейки всичко възможно за сближаването им, смята Максим Сучков.

"Съединените щати са убедени, че между Москва и Пекин има достатъчно противоречия, за да бъдат наистина заедно; че Китай има много по-големи ресурси и амбиции от Русия и затова, така или иначе, Русия ще е в подчинено положение спрямо Китай. Вероятно една част от тези прогнози е оправдана, но към настоящия момент Москва и Пекин се сближават на основата на противопоставянето срещу опитите на САЩ да запазят глобалното си доминиране", коментира той.

Според Сучков официалната руска позиция по отношение на решението на Вашингтон да се откажат от договара за ракетите със среден и малък обсег е, че това е много лошо решение и то ще възобнови надпреварата във въоръжаването.

По статията работи: Аспарух Илиев

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Други
Перфектната буря, която ще повиши допълнително петролните цени