IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Anglo American купува дела на семейство Опенхаймер в De Beers за 5,1 млрд. долара

Делът на компанията в диамантения гигант ще се повиши от 45% на 85%, ако правителството на Ботсвана не се възползва от правото си да закупи 10% от капитала

12:47 | 04.11.11 г.
Anglo American купува дела на семейство Опенхаймер в De Beers за 5,1 млрд. долара

Anglo American е постигнала споразумение да закупи акциите на семейство Опенхаймер в компанията за добив на диаманти De Beers срещу 5,1 млрд. долара в брой, поемайки контрола върху нея с дял от 85%, се посочва в съобщение на Anglo American, цитирано от Ройтерс. 

Съобщението бе неочаквано, макар че спекулации за увеличаване на дела на Anglo American в De Beers от настоящите 45% отдавна се въртят в медийното пространство.

„Днешното съобщение бележи ангажимента ни към бранш с твърде привлекателно предлагане и търсене в дългосрочен план“, заяви главният изпълнителен директор на Anglo American Синтия Керъл. „Сигурността на доставките, подкрепена с новия 10-годишен договор с нашия партньор - правителството на Република Ботсвана, прави предложението неустоимо“, добави тя.

De Beers е в остра конкуренция с руския диамантен гигант АЛРОСА за лидерската позиция в добива на диаманти.

От Anglo American уточниха, че сделката е била постигната с CHL Group, която представлява интересите на семейство Опенхаймер, но припомниха, че Ботсвана има правото първа да закупи част от този дял, което би увеличило дела на южноафриканската държава до 25%, оставяйки купувача на основния дял със 75% в De Beers.

Компанията, която е основана през XIX век, контролира около 40% от предлагането на диаманти в света.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:00 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още