IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ангола: За Изабел Душ Сантуш – 2 млрд. долара, за жителите – 2 долара на ден

Бюджетният дефицит на африканската страна е 31 млрд. долара и дори да влязат парите на президентската фамилия, недостигът е 29 млрд. долара

14:41 | 30.01.20 г. 7
<p>
	<em>Снимка: БГНЕС</em></p>

Снимка: БГНЕС

Историята на анголската фамилия Сантуш започва по време на гражданската война в Ангола, която трае 22 години и отнема над 1 милион жертви. Тогава Жузе Едуарду душ Сантуш и неговата партия създават олигархия – определен избран елит получава части от богатството на Ангола, а той като президент управлява страната 40 години. Неговата дъщеря Изабел Душ Сантуш натрупва богатство, което през 2013 година беше оценено на 2,2 млрд. долара. Тя стана известна през последните седмици, когато изтекоха над 715 хиляди документа, от които се вижда, че нейното богатство е натрупано от корупция по високите етажи и предоставяне на ексклузивни права до определени сделки.  Тези факти припомни в ефира на Bloomberg TV Bulgaria Димитър Баларев.

„Ангола е изключително богата на природни ресурси, на петрол... Въпреки това една трета от населението ѝ живее под дефиницията на ООН за бедност, т.е. с под 2 долара на ден“, посочи той.

Баларев разказа, че през 2002 г. Изабел се жени за конгоански бизнесмен, който е известен с това, че е търговец на произведения на изкуството. „До 2003 г. тя получава значителни дялове в изключително важни индустрии на Ангола – от петрола до диамантите“, добави той.

Журналистът каза още, че през 2006 г. влиянието на Сантуш се разгръща до Португалия, където става мажоритарен собственик на някои банки и някои медии.

„Редица документи показват корупция в петролната индустрия, в диамантената индустрия, в телекомуникационния сектор и др.“, разкри Баларев.

По неговите думи на този етап в Ангола са предявени редица обвинения срещу Сантуш – за пране на пари, злоупотреби, измами, фалшифициране на подписи и пр. „Тя твърди, че това е политически ход на фона на предстоящите през следващата година избори“, каза журналистът.

Според Димитър Баларев в избухналия скандал най-лошото не е, че една държава е била ограбена и плячкосана от олигархията, нито западното влияние. „Лошото е, че през 2012 г. излезе доклад на Международния валутен фонд, който показа, че има дупка от 31 млрд. долара в държавните сметки на Ангола. Макар фамилията да върне активите, все пак остават още 29 млрд. долара“, посочи той.

Какви са измамите, с които се свързва името на жената, както и кои са компаниите, участвали в тях – вижте във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:17 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 1 rate down comment 0
Mit1
преди 4 години
Не забелязвате ли, че има следната зависимост - колкото е по-богата на ресурси една държава, толкова е по-голяма корупцията, измамите, алчността, подтисничеството. Тук става дума за средно голяма държава, а не за големите 20. Тук става дума не само за природни изкопаеми, а и за други ресурси като прекрасна природа за развитие на туризъм.Има и изключевия, които точно потвърждават правилото.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 1 rate down comment 0
многодобре
преди 4 години
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 7 rate down comment 0
многодобре
преди 4 години
...пл ужек...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 8 rate down comment 1
многодобре
преди 4 години
...за да ви е актуално " изследването" вземете и качете информация за , например, на борисов децата какво заработено имат. *** не се ограничавайте и разширете проучването си и съберете инфо. заааааа, абе за когото решите друг политик, заемаш първи места във властта в която и да е страна по света. Ако намерите бедняци от тях, то веднага ставам ***, като вас, кланящ се на козяк!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 1
Стоян Петров
преди 4 години
Забелязвам някаква закономерност. Дъщерята на Уго Чавес притежава собственост за над 2 млрд долара, дъщерята на Душ Сантуш също. Дъщерите на приятелите на Москва са изключително талантливи и предприемчиви и натрупват милиарди, а всички казват този мъжки свят!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 3
Dr. Vatnikov
преди 4 години
Ангола е пръв приятел и поддръжник на Масква. Е, нищо необичайно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 3
Стоян Петров
преди 4 години
Не сте споменали , че е руска гражданка. Не че има значение, но руските медии я превъзнасят " руската гражданка Душ Сантуш притежава активи на стойност 2.2 млрд долара".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още