IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Анкара иска едногодишен мандат за силите си в Либия

Турция трябва да вземе мерки „срещу всички заплахи и рискове за сигурността“, които застрашават нейните национални интереси, се казва в искането до парламента

21:54 | 30.12.19 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Правителството на турския президент Реджеп Ердоган официално поиска от парламента да даде разрешение за едногодишен мандат за изпращане на войски в Либия. До това се стигна, след като признатата от ООН власт в Либия помоли Анкара за помощ в борбата срещу силите на командир Халифа Хафтар, съобщава Bloomberg.

Турция трябва да предприеме мерки „срещу всички заплахи и рискове за сигурността“, които застрашават нейните национални интереси, се казва в искането, подписано от Ердоган в понеделник. Предложението оставя решението за „лимита, обхвата, обема и времето“ на евентуалното изпращане на сили на президента.

Държавната Анадолска агенция съобщава, че председателят на парламента Мустафа Сентоп е призовал за извънредна сесия на 2 януари. Както управляващата Партия на справедливостта и развитието, така и Партията на националистическото движение са подкрепили искането. Заедно двете политически сили имат 339 гласа в парламента от 589.

Турция иска да изпрати свои части в защита на либийската столица Триполи, съобщи пожелал анонимност представител на властта в Анкара за Bloomberg миналата седмица.

Преди месец Анкара подписа две отделни споразумения с международно признатото либийско правителство на премиера Файез ел Сарадж - за военно сътрудничество и сътрудничество в областта на сигурността, както и за разграничаване на морските пространства в Източното Средиземноморие.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:41 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 5
Bones
преди 4 години
Турция скоро ще види как се седи на няколко стола... Предложиха и коалиция с големите играчи, но явно още не се е избавила от имперските си амбиции. За жалост са джудже и във военен и в икономически план, така че дните и са преброени.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още