IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Антониу Гутериш: Политическата воля за борба с климатичните промени отслабва

Светът не върви към изпълняване на целта за ограничаване на повишаването на глобалната температура до 1,5 градуса по Целзий, посочва генералният секретар на ООН

15:00 | 12.05.19 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш. Снимка: Ройтерс

Политическата воля за борба с причините за климатичните промени изглежда отслабва, а в същото време положението се влошава за тези, които усещат последиците от измененията, заяви генералният секретар на ООН Антониу Гутериш, цитиран от БТА. 

Гутериш пристигна днес на тридневно посещение в Нова Зеландия, за да привлече внимание към проблемите, които създават климатичните промени, предаде Асошиейтед прес.

На обща пресконференция в Окланд с министър-председателката на Нова Зеландия Джасинда Ардърн Гутериш предупреди, че светът не върви към изпълняване на целта за ограничаване на повишаването на глобалната температура до 1,5 градуса по Целзий, съобщи Ройтерс.

Ръководителят на световната организация ще посети новозеландския град Крайстчърт, където на 15 март въоръжен мъж нападна две джамии и уби 51 души, и ще се срещне с местната мюсюлманска общност.

Гутериш обясни, че обикновено по време на Рамазана посещава мюсюлманска страна, но тази година е решил да се срещне с мюсюлманите в Нова Зеландия като признание за куража и твърдостта, която са проявили след нападенията.

Той изрази възхищението си от солидарността, демонстрирана от жителите на Нова Зеландия с атакуваната общност, и похвали Ардърн за усилията да затегне контрола над притежаването на оръжия, както и за призивите й към други световни лидери и технологичните компании да не се показва онлайн съдържание, свързано с екстремистко насилие.

Гутериш посочи, че страните от Тихия океан са най-засегнати от климатичните промени и поздрави Ардърн, че миналата седмица е внесла амбициозен законопроект, чиято цел е до 2050 г. Нова Зеландия да стане на практика страна с нулеви емисии на парникови газове.

Шефът на ООН планира да посети също островните държави Фиджи, Тувалу и Вануату.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:29 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още