IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Aramco може да отложи излизането си на борсата заради атаката с дронове

Все още се изследват щетите от пораженията, посочват източници

20:15 | 16.09.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Саудитските власти проучват възможността да отложат дългоочакваното излизане на борсата на петролния гигант Aramco след атаките над негови петролни съоръжения, които намалиха драстично световните доставките на черно злато, съобщиха източници, цитирани от Франс прес и БТА.

"В момента изследват щетите. Възможно е, но е още твърде рано" да се произнесат, отбеляза единият от източниците, пожелали анонимност. 

Още не е взето решение, заяви други източник, потвърждавайки информация на Wallstreet Journal.

Aramco планира да пусне акции на местния пазар през ноември тази година и на международния през 2020 г., съобщиха източници миналата седмица.

Предстоящото първично публично предлагане (IPO)на саудитската компания е сочено за едно от най-големите в историята, като се очаква пазарната стойност на дружеството да надхвърли 1 трлн. долара.

Investor припомня, че в събота 10 безпилотни летателни апарата удариха най-голямото съоръжение в света за преработка на суров петрол, принадлежащо на Aramco. Това изтри 5,7 млн. барела на ден продукция на дружеството, тласкайки петролните цени нагоре с над 19% в сутрешната търговия.

Анализатори предвиждат, че инцидентът, който накара Саудитска Арабия да намали добива на петрол наполовина, може да повлияе на оценката на Aramco, но е малко вероятно да отмени предлагането, на което мнозина гледат като на крайъгълен камък.

Големият производител на петрол ускорява приготовленията си за продажба на акции още през ноември в Рияд. Десетки банкери - от Citigroup Inc. до JPMorgan Chase & Co., се срещнаха в Дубай през миналата седмица, за да работят по сделката.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:36 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още