IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Aramco се отказва от сделка за рафинерия в Китай на стойност 10 млрд. дола

Несигурните пазарни перспективи стоят в основната на това решение, изтъкват анонимни източници

17:26 | 21.08.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Luke Sharrett/Bloomberg</em></p>

Снимка: Luke Sharrett/Bloomberg

Саудитската петролна компания Saudi Arabian Oil Co прекрати сделка за изграждане на комплекс за рафиниране на суров петрол в Китай на стойност 10 млрд. долара, съобщава Bloomberg, позовавайки се на хора, запознати с въпроса. Решението на компанията е свързано с намаляване на разходите, за да се справи с ниските цени на петрола.

Известната повече като Saudi Aramco компания реши да спре инвестициите в съоръжението в китайската североизточна провинция Ляонин след преговори с местните партньори. 

Несигурните пазарни перспективи стоят в основната на това решение, изтъкват източниците, пожелали да запазят анонимност.

За момента от Aramco отказват коментар по темата.

Сривът на петролните цени през пролетта и влиянието на коронавируса върху търсенето  на енергия промениха плановете за нови проекти на енергийните компании по света.

Aramco планира дълбоки съкращения на капиталовите разходи, тъй като се опитва да поддържа дивидент от 75 млрд. долара на фона на ниските петролни цени и растящия дълг. Саудитска Арабия, основният получател на дивидента, страда от сериозен натиск върху публичните си финанси.

Създаването на съвместното предприятие между Aramco и китайската China North Industries Group Corp. (Norinco) беше подписано, когато саудитският престолонаследник принц Мохамед бин Салман посети Пекин февруари 2019 г. Сделката беше разглеждана като „забележителна“ с ключовия съюзник на Кралството.

Идеята на саудитците е била да се обединят с Norinco и да създадат предприятие, наречено Huajin Aramco Petrochemical Co. Кралство е планирало да доставя до 70% от петрола, необходим на рафинерията всеки ден.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:12 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още