IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ArcelorMittal емитира акции за 3 млрд. долара, за да намали дълга си

Групата ще продаде и дела си в испанската компания за метални автомобилни компоненти Gestamp Automoción

15:46 | 05.02.16 г.
ArcelorMittal емитира акции за 3 млрд. долара, за да намали дълга си

Най-големият производител на стомана в света – ArcelorMittal, обяви, че ще емитира акции за 3 млрд. долара, за да укрепи баланса си на фона на борбата с пренасищането на пазара на стомана, което допринесе за задълбочаването на загубите на компанията до близо 7 млрд. долара, пише Wall Street Journal.

Семейството Митал, което контролира компанията, ще запише акции за около 1,1 млрд. долара от новата емисия. Към края на миналата година фамилията притежаваше малко под 40 на сто от акциите на групата.

ArcelorMittal планира също така да продаде 35 на сто от акциите си в испанската компания за метални автомобилни компоненти Gestamp Automoción. Делът се оценява на около 1 млрд. долара, а плановете на Митал са сделката да се осъществи до края на юни. Средствата ще отидат за програмата за набиране на пари с цел погасяване на дългове на концерна.

Групата обяви, че иска да намали нетния си дълг до малко под 12 млрд. долара от 15,7 млрд. долара, колкото достигаха дълговете й към края на декември 2015 г.

Спешната необходимост от план за намаляване на дълга на дружеството се подчертава и от последните му финансови резултати. Нетната загуба се е разширила до над 6,7 млрд. долара през последното тримесечие на годината от 955 млн. долара година по-рано, а приходите се свиват с 25 на сто до 14 млрд. долара.

Разходите за обезценка на ArcelorMittal за периода са близо 5 млрд. долара и до голяма степен са свързани с бизнеса с желязна руда, чиято загуба достига почти 8 млрд. долара.

Перспективите пред компанията оказват силен натиск върху акциите й, които изгубиха над 60 на сто от стойността си през миналата година. Новата емисия обаче поне малко внася успокоение сред инвеститорите за кредитоспособността на дружеството.

Концернът се опитва да набере средства от акционерите, вместо да разпродава активи. Същевременно ръководството смята, че пазарът на стомана е достигнал дъното си.

Намаляването на цените на стоманата дойде заради свръхпредлагането от Китай, най-големият производител в света. Азиатската страна изнесе рекордни количества стомана за Европа и други пазари заради свитото вътрешно търсене на фона на спада на пазара на имоти и строителството.

Средната глобална цена на стоманата е паднала с 23% през миналата година, според консултантската фирма MEPS International Ltd, докато бенчмарк цената на желязната руда се е понижила с 43% през същия период.

Според Credit Suisse продажбата на новата емисия акции и на дела в испанската компания ще са достатъчни за ArcelorMittal да намали значително дълговете си и да подкрепи баланса си. За тази година групата очаква да генерира печалба преди данъци, такси и амортизации от 4,5 млрд. долара, а ако планът за стабилизация се окаже по-успешен, резултатите също може да се подобрят.

Компанията не е единствената от бранша, която се обърна към акционерите си за подкрепа. Френската Vallourec SA обяви, че планира да набере 1 млрд. долара от облигации и акции, след като осъществи драстични съкращения на бизнеса си.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:57 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още