IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Аржентина чака нови предложения от кредиторите за спасяване от фалит

Правителството не възнамерява да удължава крайния срок за преструктуриране, посочи икономическият министър Мартин Гузман

17:11 | 07.05.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Икономическият министър на Аржентина Мартин Гузман. <em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Икономическият министър на Аржентина Мартин Гузман. Снимка: Bloomberg

Правителството на Аржентина обяви, че е отворено към нови предложения от кредиторите си за преструктуриране на своя дълг от 65 млрд. долар, което означава че страната е готова да преговаря, за да се избегне поредният хаотичен дефолт, съобщава Bloomberg.

"Готови сме да разгледаме всяка комбинация от намаляване на лихвите, намаляване на главницата, удължаване и падеж на гратисния период, която зачита ограниченията, които определят какво е устойчиво", заяви министърът на икономиката Мартин Гузман в интервю за Bloomberg News, два дни преди изтичането на срока за преструктуриране. „Ние сме гъвкави по отношение на комбинациите от параметри. Важна е устойчивостта“, подчерта Гузман.

Насочвайки се към трета поредна година на икономическо свиване, Аржентина се опитва да предоговори дълговете си в долари и евро, държани предимно от чуждестранни облигационери, и да избегне девето неизпълнение на дълга.

37-годишният Гузман води преговори от името на правителството, което предупреди, че не може повече да изпълнява задълженията си, без да навреди на бъдещите перспективи за растеж на страната. 

Големи групи кредитори вече отхвърлиха първото предложение на Аржентина, което включва намаление на главницата с 5,4%, 62-процетнно намаление на лихвените плащания и тригодишен гратисен период, преди да започнат плащанията. Ако споразумението не бъде постигнато до 22 май, или Аржентина не успее да плати, страната ще изпадне в неплатежоспособност.

Гузман разкри, че правителството вече е направило отстъпка от първоначалната си позиция по време на гратисния период - времето, когато Аржентина няма да е длъжна да извършва плащания към облигационерите.

„В първоначалните условия, които представихме, ние включихме четиригодишен гратисен период“, заяви икономическият министър в сряда (6 май) в офиса си в центъра на Буенос Айрес. „Но разбирайки колко е критично това за нашите кредитори, ние намалихме гратисния период до три години“, добави той.

Без удължаване

Гузман заяви, че при положение, че крайният срок от 8 май остава, освен ако не се появят „нови елементи“, като писмено предложение от кредитори, което би оправдало удължаването. Досега правителството получи само едно такова предложение от BlackRock Inc. на 11 април, което беше оповестено във вторник.

"В момента не планираме да удължаваме срока", изтъкна Гузман.

Министърът също отхвърли идеята за споразумение за задържане, при което преговорите ще бъдат отложени, докато не се изясни несигурността около пандемията.

„Не възнамеряваме да отлагаме разрешаването на проблема“, каза Гузман. „Ние сме в много несигурна среда и ако направим нещо, което би изместило проблема, няма да бъде ефективно за намаляването на несигурността“, подчерта той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:06 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още