IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Аржентина и Мексико планират зона за свободна търговия

Двете държави ще задълбочат действащия вече почти 30 години режим за икономическо взаимодействие

15:49 | 01.08.16 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Президентът на Аржентина Маурисио Макри и&nbsp;мексиканският президент Енрике Пеня Нието по време на среща. Снимка: Ройтерс</em></p>

Президентът на Аржентина Маурисио Макри и мексиканският президент Енрике Пеня Нието по време на среща. Снимка: Ройтерс

Аржентина и Мексико планират да създадат зона за свободна търговия между двете страни, заяви мексиканският президент Енрике Пеня Нието, цитиран от руската агенция РИА „Новости“.

Мексико и Аржентина, съответно втората и третата по големина икономика в Латинска Америка след Бразилия, възнамеряват да преразгледат и допълнят действащия от 1987 г. режим за икономическо взаимодействие между двете страни. Бъдещото сътрудничество в икономическата сфера включва създаването на зона за свободна търговия, но на този етап властите не предоставят допълнителни подробности. 

„Договорихме се да задълбочим това споразумение, което ще ни позволи, надявам се, в близко бъдеще да постигнем по-висока степен на интеграция и свободна търговия между Аржентина и Мексико“, заяви мексиканският лидер по време на посещението си в Буенос Айрес.

Мексико вече е член на Северноамериканското споразумение за свободна търговия (NAFTA), в което участват САЩ и Канада.  Подписано през 1992 г., то се смята за едно от най-значимите търговски споразумения в света.

Наскоро кандидатът за президент на САЩ Доналд Тръмп излезе с остри критики към него и към Трансатлантическото търговско и инвестиционно партньорство (TTIP), които по негово мнение унищожават производството и принуждават САЩ да се подчинява на решенията на чужди правителства.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:55 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още