Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Други

Аржентина няма да променя предложението си към кредиторите за дълга

Страната посочва, че не може да уважи искания, които и налагат допълнителни тежести в условията на влошена икономическа ситуация заради пандемията

Аржентина няма да променя предложението си към кредиторите за дълга

Снимка: Sarah Pabst/Bloomberg

Правителството на Аржентина няма да прави ново предложение на кредиторите си за преструктуриране на дълг за около 65 млрд. долара, но дава знак, че е готово да преговаря финално по сделката, предава Ройтерс.

Южноамериканската страна и облигационерите и се изправят пред сблъсък, след като  групи кредитори се обединиха, за да отхвърлят предложението на правителството, изпратено по-рано през юли, и да изковат свой собствен вариант, посочва информационната агенция.

Правителството многократно е казвало, че не може да предложи повече, въпреки че източници на Ройтерс коментират, че властите  биха желали да договорят ключови условия.

„Аржентина желае и ще допринесе за разработването на договорни инструменти, които повишават успеха на инициативите за преструктуриране на държавния дълг, когато се ползват от значима подкрепа на кредиторите“, казва се в изявление на икономическото министерство на страната.

Още по темата

Ведомството посочва, че контрапредложението на групата облигационери призовава за "още по-щедри финансови условия за кредиторите в сравнение с настоящото предложение на Аржентина", като те искат и покриване на някои такси и разходи.

„Онези аспекти на контрапредложението, които се стремят да наложат допълнителни тежести за икономика, която се задушава в разгара на кризата с коронавируса, не могат да бъдат приети“, допълва се в изявлението на икономическото министерство на страната.

Анализаторите казват, че разликата от около 3 цента за долар между страните трябва да бъде преодоляна в преговорите преди изтичането на крайния срок за сделка (4 август).

Аржентина е в неизпълнение от май – деветото за страната, и тази година се насочва към 10-12% икономическо свиване поради въздействието на COVID-19, задълбочавайки рецесията, която започна през 2018 г.

По статията работи: Миглена Иванова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Други
Г-7 удължи дълговия мораториум за най-бедните страни