Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Други

Аржентина се насочва към десетия си фалит заради огромния външен дълг

Южноамериканската страна не е изплатила 500 млн. долара от обслужването на своя външен дълг с падеж на 22 април

Аржентина се насочва към десетия си фалит заради огромния външен дълг

Снимка: Bloomberg

Аржентина заяви, че не е изплатила 500 млн. долара по обслужването на дълга си с падеж 22 април, с което страната започва обратно 30-дневно отброяване. Ако правителството не успее да се споразумее до изтичането на срока за преструктуриране на външния дълг, Аржентина ще фалира отново, след като в началото на април обяви деветия си банкрут по дълговете си в своята история, съобщаваWall Street Journal.

Общият дълг на страната възлиза на 311 млрд. долара и представлява над 90% от брутния ѝ вътрешен продукт (БВП).

Министерството на икономиката заяви, че продължава да търси „устойчив профил на дълга“ с международни кредитори.

„Република Аржентина ратифицира готовността си да плаща, дори в предизвикателния международен контекст, генериран от пандемията от COVID-19“, посочват от институцията.

Решението на правителството беше очаквано от инвеститорите, след като през миналата седмица министърът на икономиката Мартин Гусман предложи страната да преструктурира около 65 млрд. долара чуждестранни облигации. Офертата включва издаване на нов дълг с по-ниски лихви и по-късни срокове, както и тригодишен мораториум върху плащанията по външен дълг. От правителството посочват, че планът ще осигури над 40 млрд. долара облекчение на дълга. 

Още по темата

Притежателите на облигации, включително някои от най-големите компании за управление на финансите в света, отхвърлиха предложението. Те изтъкват, че това носи непропорционална тежест за международните облигационери, докато правителството все още не е предоставило ясен, дългосрочен план за възстановяване на финансовата стабилност.

Според икономистите частните кредитори също няма вероятност да се споразумеят за сделка, без правителството първо да се обърне за предстоящите плащания по дълга към Международния валутен фонд (МВФ). Повече от 40% от обслужването на аржентинския дълг през следващите четири години включва погасяване към МВФ. Фондът предостави около 44 млрд. долара на Аржентина след валутната криза през 2018 г.

Аржентина ще използва 30-дневния период, за да се опита да се договори с кредиторите да приемат предложението, което ще бъде в сила до 8 май. Ако кредиторите не приемат офертата, Аржентина официално ще бъде обявена в дефолт до края на май.

Това ще бъде вторият фалит на страната за последните две десетилетия.

Планът за преструктуриране на дълга, представен на кредиторите на 17 април, включва тригодишен период, през който страната няма да плаща нищо до 2023 г. и опрощаване на 62% от лихвите по дълга, или 37,9 млрд. долара, и на 5,4% от главницата, или 3,6 млрд. долара.

Предложението включва 20-дневен срок, в който частните кредитори трябва да дадат отговора си.

Аржентина трябваше да направи предложението си в средата на март, но заради пандемията от коронавируса се стигна до забавяне в тази насока.

Според Клаудио Лосер, бивш ръководен кадър в МВФ, преговорите по аржентинския дълг ще бъдат сложни, но не и невъзможни.

Мартин Шуберт, основател на европейската InterAmerican Finance и съветник на инвеститорите на дребно в преговорите, заяви, че правителствата на развиващите се пазари могат да използват хаоса около пандемията като аргумент за по-щедри условия за преструктуриране. Но според него настоящото предложение на Аржентина все още не е привлекателно за облигационерите.

През 2001 г. страната преживя най-големия фалит в историята (100 млрд. долара) и това няма да е в нейна полза по време на предстоящите преговори.

За дълга към МВФ Гусман каза, че правителството продължава да работи с Фонда по един конструктивен начин за нов график за плащанията, така че Аржентина да не трябва да плаща никакви вноски по дължимата главница към фонда в идните три години.

Генералният директор на МВФ Кристалина Георгиева заяви на 20 март, че Аржентина има нужда от значително преструктуриране на дълга.

В третата по големина икономика в Латинска Америка нивото на безработицата достига 40%, а инфлацията превишава 50%. Страната е в рецесия от 2 години и от 20 март е в национална блокада до 26 април заради коронавируса и подобно на други засегнати страни понася тежки икономически щети.

МВФ прогнозира, че икономиката на Аржентина ще свие 5,7% през тази година, докато жителите ѝ се опасяват, че ще загубят своята работа.

По статията работиха: Аспарух Илиев, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (2)

0
 
1
 
2
Otka4eni reformatori до: michaelis23
преди 4 месеца
Няма профилна снимка
То тия си фалират всека година
3
 
3
 
1
преди 4 месеца
ето че има и по-прости и от нас .... тия колкот пъти напраат про Сашевски курс земат заем от тех, чрез Сашевския ВФ и "Световната" им банка ния толко пъти ги ебавaт и ги праат капо след валат ... ем ако искат аз ?!? ..... :)) хуу ги беха поканили там на срещи с БРИКса са щеха си борават с юани и немаше са валат, НО кат си прос то е за дълго, също кат наще тролове .... :))

Още от Други
Г-7 удължи дълговия мораториум за най-бедните страни