IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Аржентина ще обслужва дълга си под собствена юрисдикция

Страната планира да замени попечителя на облигациите Bank of New York Mellon с местната Banco Nacion

10:06 | 20.08.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Аржентина ще обслужва дълга си под собствена юрисдикция

Правителството на Аржентина ще предприеме действия за обслужване на дълга си в страната, като ще даде възможност на облигационерите да заменят своите облигации срещу нови такива, но под юрисдикцията на аржентинското законодателство, обяви президентът на страната Кристина Фернандес във вторник.

С този си ход страната се опитва да заобиколи съдебното решение на американския съд, което спря плащанията на лихвите, дължими на кредиторите на страната. Американският съдия постанови, че Аржентина не може да обслужва дълга си, докато не се издължи на група фондове, които не приеха преструктурирането на дълга, след като страната изпадна в неплатежоспособност през 2001 г. По този начин южноамериканската държава на теория отново изпадна във фалит в края на миналия месец.

Изявлението на президента Фернандес слага край на надеждите, че Аржентина може скоро да постигне споразумение с отказалите преструктурирането кредитори, което отново ще я направи платежоспособна.

Аржентинското правителство ще внесе законопроект в Конгреса, с който Bank of New York Mellon да бъде отстранена от длъжността си на попечител на облигационерите и ролята ѝ ще бъде заета от местната банка Banco Nacion. Banco Nacion ще отвори сметка в Централната банка на Аржентина, чрез която държавата ще може да обслужва дълга си.

В предложението е заложена възможността собствениците на преструктурирания аржентински дълг да заменят своите облигации за държавни ценни книжа със „същите матуритет, финансови условия и номинална стойност“ под юрисдикцията на аржентинското законодателство.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:34 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още