IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Асад: САЩ са виновни за провала на примирието в Сирия

Когато си имате работа с терористи, не ги замервате с балончета и не използвате примерно гумени пръчки, оправда методите си сирийският президент

19:39 | 22.09.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Башар&nbsp;Асад. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Башар Асад. Снимка: Ройтерс

Сирийският президент Башар Асад отхвърли обвиненията на САЩ, че сирийски или руски самолети са ударили хуманитарната автоколона в Алепо или че негови войски спират доставките на храна в завзети от бунтовниците източни квартали на града, и на свой ред обвини САЩ за провала на примирието в Сирия в ексклузивно интервю за AP, цитирано от БТА.

В даденото в двореца Мухаджирин в Дамаск интервю Асад каза още, че въздушните удари на водената от САЩ коалиция по сирийски войски миналата седмица са били преднамерени и отхвърли изявлението на американски официални лица, че станалото е грешка. Асад заяви, че на САЩ „им липсва волята" да се присъединят към Русия в борбата срещу екстремистите. 



Според Асад продължаващата повече от пет години война в Сирия ще се проточи още само заради продължаващата външна подкрепа за враговете му.

Асад настоява, че избягалите от страната сирийци могат да се върнат до няколко месеца ако САЩ, Саудитска Арабия, Турция и Катар престанат да подкрепят бунтовниците.

Пожелал анонимност високопоставен представител на администрацията на САЩ заяви, че САЩ смятат с много висока степен на сигурност, че ударът на хуманитарната автоколона в Алепо е бил нанесен от самолет с руски пилот, отбелязва AP.

Асад отхвърли това твърдение и заяви, че не може да се вярва на нищо казано от американски официални лица и че всички техни изказвания са лъжи.

Както Сирия, така и Русия отрекоха да са нападали хуманитарната автоколона.

Асад заяви, че не вярва на американското твърдение, че ударите по сирийски войски, нанесени от коалицията, са резултат на грешка.

„Това не беше грешка, която е извършил един самолет. Това бяха четири самолета, които удряха позицията на сирийските войски в продължение на близо час или малко повече от един час. Такава грешка не се прави в продължение на повече от един час", каза сирийският президент.

„Как можеха те („Ислямска държава", б. ред.) да знаят, че американците ще нападнат тази позиция, та да могат да съберат бойците си и да нападнат веднага и да превземат позицията един час след удара? Така че определено е било преднамерено, а не неволно, както те твърдят", заяви Асад.

Тези въздушни удари по сирийски войски допринесоха за разпадането на примирието, което вече беше белязано от множество нарушения от двете страни в конфликта. Те също така породиха сериозни съмнения за шансовете да се приложи безпрецедентно американско-руско споразумение за съвместни удари по екстремистите в Сирия, отбелязва АП.
Асад заявява, че на САЩ им липсва волята да работят с Русия срещу екстремистите в Сирия.

„Не вярвам, че САЩ ще са готови да се присъединят към Русия в борбата срещу терористите в Сирия", каза той.

Въпреки множеството доказателства за противното, Асад многократно отрече негови войски да обсаждат държаната от опозицията източна част на Алепо, която се превърна в символ както на съпротивата, така и на високата цена, която цивилните плащат във войната, отбелязва AP.
Той категорично отрича твърденията за недохранване и хронична липса на медицински продукти.

„Ако наистина имаше обсада около град Алепо, хората досега щяха да са измрели", каза Асад в интервюто и запитва как бунтовниците успяват да вкарват контрабандно оръжия, но изглежда не и храна или лекарства.

Асад призна, че войната е "дивашка", но заяви, че не трябва автоматично да се вярва на съобщенията на очевидци.

„Тези свидетели се появяват само когато има обвинение срещу сирийската армия или руската (армия), но когато терористите извършат престъпление или касапница или каквото и да било, няма никакви свидетели. Какво съвпадение", каза сирийският президент.

Асад реагира с насмешка на идеята, че сирийските "Бели каски" - доброволци от гражданската отбрана в държани от опозицията райони, смятани от мнозина за символи на смелост и предизвикателност към режима - може да получат Нобеловата награда за мир, след като бяха номинирани за нея тази година.

„Какво са постигнали в Сирия? Аз бих дал награда само на някой, който работи за мира в Сирия", каза Асад.

На въпрос за методите му, включително употреба на оръжия, които нанасят безразборни човешки щети, Асад отговори: „Когато си имате работа с терористи, не ги замервате с балончета и не използвате примерно гумени пръчки. Трябва да използвате оръжия".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:31 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още