IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Атаката срещу Aramco е показателна за уязвимостта на петролната промишленост

Рияд осъзнава рисковете за своите петролни обекти в регион, непрестанно разтърсван от конфликти, и затова инвестира в системи за отбрана и модерно въоръжение

21:00 | 18.09.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс архив</em></p>

Снимка: Ройтерс архив

Нападенията срещу петролни инсталации в Саудитска Арабия в събота, прекъснали внезапно половината от производството в кралството и предизвикали рекорден скок на цените на петролните пазари, хвърлят нерадостна светлина върху слабостите на сектора, информира Франс прес. 

"Два са основните изводи за петролните компании", според преподавателя по международни отношения в университета в английския град Дърам Ануш Етешами. Първия е, че по природа петролните инсталации са уязвими на всякакъв вид нападения поради пожароопасните и взривоопасни изкопаеми течни горива. Вторият е, че местните правителства и международните сили са относително безпомощни що се отнася до тяхната защита.

Саудитска Арабия осъзнава рисковете за своите петролни обекти в регион, непрестанно разтърсван от конфликти, и затова инвестира мащабно в системи за отбрана и модерно въоръжение. Това обаче не помогна да Вашингтон и Рияд са дело на Иран.

Освен военните нападения, кибератаките се превръщат във все по-голяма заплаха.

Русия, Китай и САЩ са разработили защитни капацитети срещу такива атаки, но също и по-малки страни като Северна Корея и Иран, които могат да действат пряко или с помощта на престъпни групи.

Шоковата офанзива срещу петролните съоръжения на най-големия световен износител на черно злато поставя под въпрос и световните петролни резерви, смятани досега за много изобилни.

Веднага след атаката правителствата на Саудитска Арабия и САЩ, както и Международната агенция за енергията (МАЕ), увериха, че пазарът е напълно задоволен и че могат да се ползват техните резерви за компенсиране на недостига на саудитско производство.

Американският стратегически петролен резерв е създаден именно за такъв тип ситуации, за да се избегне ситуация като тази през 1973 година, когато петролният шок предизвика силно покачване на цените.

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:55 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още