Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Други

Авиокомпаниите разчитат на превоза на товари, но и този балон издиша

Търсенето намалява, а капацитетът се увеличава, което води до спад на цените

Авиокомпаниите разчитат на превоза на товари, но и този балон издиша

Снимка: архив Ройтерс

Търсенето на защитна екипировка срещу коронавируса доведе до бум при въздушните товари, които достигат пикови равнища, но при спадащи цени, макар и с около 50% над обичайното ниво, пише Ройтерс. Така авиокомпаниите попадат в тревожна тенденция – да разчитат на приходите от превоз на товари при липсата на пътници, допълва информационната агенция.

Намаляването на цените може да нанесе удар на превозвачите, които не успяват да се справят с отлива на пасажери заради ограничителните мерки, докато се възстановяват мрежите по отворените маршрути.

„Предимството на първия вече изчезва и мога да видя защо някои от ставките намаляват“, казва Фил Сиймор, президент на консултантската компания за авиационна консултация IBA. „Пазарът е залят от товарен капацитет“, допълва той.

Около половината от въздушния товар, превозван по целия свят, обикновено лети с пътнически самолети, а не с товарни. Сривът на пътническите полети обаче сви и товарния капацитет във време, в което търсенето на маски, ръкавици и други предпазни средства се увеличаваше. Това накара някои авиокомпании да ползват празните пътнически самолети като товарни.

Капацитетът на глобалните въздушни товари е спаднал с 27% през седмицата, започваща на 31 май, в сравнение с преди година, показват данни на Accenture. Капацитетът обаче започва да се увеличава със завръщането на пътническите полети.

Тарифите за въздушен превоз от Китай до САЩ се покачиха над 7 долара за килограм през април и май, а тарифите за Китай и Европа бяха над 6 долара за килограм, коментира Фредерик Хорст от Cargo Facts Consulting. Оттогава ставките намаляват, но са с 40-50% над нормалните нива.

Международната асоциация за въздушен транспорт изчислява, че товарите ще допринесат за 26% от приходите на авиокомпаниите през 2020 г. спрямо 12% през 2019 г., най-вече поради резкия спад на превозените пътници заради пандемията. Този спад ще доведе до прогнозни загуби от над 84 млрд. Долара.

Търсенето на въздушен товарен превоз беше потиснато преди пандемията заради задъхването на икономиката и търговската война между САЩ и Китай, посочва Оливър Плогман, базиран в Сингапур авиационен анализатор в Accenture.

Хонконгската компания Cathay Pacific Airways Ltd - един от най-големите превозвачи на товари в света, заяви миналата седмица, че търсенето на медицински консумативи намалява през последната половина на май. Компанията е изпълнила близо 900 товарни полета с пътнически самолети през май, но очаква те да намалеят със свиването на търсенето.

Тайванската компания China Airlines Ltd изразява загриженост за перспективите пред товарните превози, тъй като няма очевидна тенденция за икономическо възстановяване в световен мащаб.

По статията работи: Миглена Иванова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Други
Две трети от служителите, работещи отдалечено, не искат да се връщат в офиса