IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Австралия прави конкретна стъпка за присъединяване към AIIB

Страната ще подпише меморандум за разбирателство и ще се включи в преговорите за учредяване на Азиатската банка за инфраструктурни инвестиции

10:39 | 29.03.15 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	Тони Абът. <em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Тони Абът. Снимка: архив Ройтерс

Австралия предприе конкретна стъпка за присъединяването си към новата Азиатска банка за инфраструктурни инвестиции (AIIB), чиято централа се намира в Китай, обяви австралийският премиер Тони Абът, цитиран от ДПА.

Плановете на страната са да подпише меморандум за разбирателство, който ще ѝ позволи да участва в преговорите за учредяването на AIIB като съосновател, посочва още Абът.

По думите му през последните месеци е постигнат добър напредък в плана, в управлението и прозрачността на банката. Въпреки това пред Австралия стоят проблеми, които тя планира да засегне в рамките на продължаващите консултации.

Решението за присъединяването към AIIB беше взето след подробни обсъждания с Китай и с други ключови партньори на Австралия в и извън региона, допълва Абът.

Китай се споразумя с десетки страни за учредяването на банката до края на тази година. Централата ще се намира в Пекин, а основната цел на институцията ще бъде да финансира проекти в железопътния и автомобилния транспорт, енергетиката и други сфери.

Планът среща негативното отношение на САЩ, които се притесняват за прозрачността и корпоративното управление в Китай. Твърди се, че Вашингтон е направил опити да упражни натиск върху своите съюзници в Европа и Австралия, за да ги накара да не се присъединяват към AIIB. Усилията на страната обаче не са постигнали успех.

От своя страна Великобритания, Германия, Италия и Франция взеха решение да се включат в проекта. От вчера и Русия се присъедини към него.

Първоначално Австралия беше на страната на САЩ, но на по-късен етап преосмисли своята позиция с оглед на регионалния  потенциал на банката и засилващото се доверие в това, че азиатската страна ще обещае да зачита многонационалния характер на институцията.

Наскоро Абът заяви в интервю за вестник Australian, че не желае страната му да бъде изолирана по въпроса за банката. 


(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:24 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 8 rate down comment 0
michaelis
преди 8 години
някой беше писал, че *** нямало да бъдат там, ама ей ги къде без тях .... :))Russia to apply for China-led infrastructure bank AIIB Deputy PMhttp://rt.com/business/244805-russia-join-aiib-china/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още