Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Други

Австралия ще се бори с Китай за влияние в Тихия океан

Австралийският премиер Скот Морисън заяви, че страната ще инвестира до 3 млрд. долара в икономическото развитие на обществата от региона

Австралия ще се бори с Китай за влияние в Тихия океан

Австралийският премиер Скот Морисън. Снимка: Ройтерс

Много скоро Австралия ще предложи милиони долари за финансиране на инфраструктурни проекти в Тихия океан, съобщава Bloomberg, позовавайки се на източници, цитирани от Ройтерс.

Идеята на тези инвестиции са противодействие на разрастващото се китайско влияние.

Австралия отдавана се радва на почти непоклатима популярност в Тихия океан, но позицията на страната беше оспорена от Китай през последните години, тъй като Пекин увеличи мощта си в слабо населения район, където има богати залежи на редица важни ресурси. 

Още по темата

Китай отрича, че търси сфера на влияние в Тихия океан, настоявайки, че всъщност предоставя помощ за икономическото развитие на местните общества.

Премиерът на Австралия Скот Морисън заяви през 2018 г., че страната ще създаде фонд, който да предложи на страните от тихоокеанския регион до 3 млрд. долара евтини заеми и безвъзмездни помощи, за да затвърди своята позиция в региона.

Фондът трябва да започне да функционира до 31 юли, като Австралия планира бързо да одобри няколко проекта, за да демонстрира своя ангажимент, съобщават източниците.

„Все още не сме финализирали избора на проекти, които трябва да бъдат одобрени, но планът е да направим това бързо“, споделя един от въпросните източници.

Австралийските инвестиции ще бъдат насочени към телекомуникационни, енергийни, транспортни и водни проекти.

Ангажиментът за финансиране ще се появи непосредствено преди пътуването на Морисън до остров Тувалу за годишния форум на островите от Тихия океан през август.

Тувалу е един от шестте острова в региона, който признава Тайван, в който Пекин вижда китайска провинция.

През последните месеци Китай активизира лобирането относно тези страни с идеята да приемат политиката „Един Китай“ и да прехвърлят своята дипломация от Тайван към континенталната част на икономика Номер 1 в Азия.

В края на май Морисън се превърна в първия австралийски премиер, посетил Соломоновите острови, друга тихоокеанска страна, признаваща Тайван.

По статията работиха: Аспарух Илиев, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

1
 
3
 
1
преди 1 година
Мдамм... Сериозно ше се противопоставят с 3 млрд. - напрао ше изметат китайците от региона... Освен ако не добавят и 3 млрд. тона овчи и кенгурски фъ шкии - тогава чайниците сами ше си дигнат дърмите... от ужас... :lol:

Още от Други
Карлос Гон създава университетска бизнес програма в Ливан