Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Други

Австралийската централна банка остави основната си лихва без промяна на 1,5%

Прогнозата за растежа на БВП в страната през 2018 и 2019 г. е ревизирана в посока нагоре от 3,25% на 3,5%

Австралийската централна банка остави основната си лихва без промяна на 1,5%

Снимка: Архив Ройтерс

На поредно свое заседание Австралийската централна банка запази без промяна рекордно ниския си основен лихвен процент, подчертавайки, че продължава да очаква сигнали за увеличаване на заплащането на труда и на инфлацията, съобщава БНР.

Още по темата
Управителният съвет на централната банка, воден от нейния президент Филип Лоу, взе решение на 26-о поредно заседание да запази непроменен основния лихвен процент в рекордно историческо дъно от 1,5 на сто, оправдавайки по този начин очакванията на финансовите пазари. За последно банката намали основната си лихва с 25 базисни пункта на заседанието си през август 2016 година.

"Имайки предвид наличната информация, Управителният съвет прецени, че запазването без промяна на настоящата парична политика ще бъде в съответствие с устойчивия растеж на икономиката и с постигането на инфлационните цели след определено време", се посочва в изявление на банката след края на днешното заседание. Централната банка отбеляза, че ниското ниво на лихвените ставки продължава да подкрепя австралийската икономика.

В същото време Австралийската централна банка изрази по-позитивно мнение относно перспективите пред австралийската икономика, ревизирайки във възходяща посока прогнозата си за растежа на БВП за 2018-а и 2019-а година. Банката вече очаква икономически растеж от 3,5% през тази и през следващата година спрямо предходна прогноза за растеж с около 3,25 на сто.

По статията работи: Магдалена Иванова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Други
Какъв е залогът в Източното Средиземноморие?