IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Австралийският банков надзор търси още средства, за да бъде по-строг

Независим доклад, поръчан от правителството, разкритикува действията на регулатора, определяйки ги като „мудни“

10:57 | 17.07.19 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Председателят на Австралийския орган за пруденциален надзор Уейн Байръс.&nbsp;<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Председателят на Австралийския орган за пруденциален надзор Уейн Байръс. Снимка: Ройтерс

Австралийският банков регулатор обеща да засили мерките срещу компании от финансовия сектор, както и да се преструктурира, след като независим доклад разкритикува мудните действия на институцията, съобщава Ройтерс.

Уейн Байръс, председател на Австралийския орган за пруденциален надзор (Australian Prudential Regulation Authority, или APRA), органът, който регулира финансовия сектор, застрахователните и пенсионните фондове, заяви пред журналисти, че ще се отнесе по-сурово към нарушителите. 

„Ще увеличим усилията относно публикуването на имена и отделни субекти, срещу които предприемаме материални действия“, посочи Байръс.

Той добави също, че APRA, който е финансиран от австралийското правителство, се нуждае от повече средства, за да изпълнява по-ефективно своята работа.

Байръс обеща да работи с правителството, за да се намери решение за изпълнение на всичките 19 препоръки от доклада, публикуван във вторник. Регулаторът ще обяви своите преработени цели през август.

Анализ, поръчан от правителството след разследване за неправомерно поведение на представители на финансовия сектор, обвинява APRA, че не полага достатъчно усилия, реагира бавно и взима предпазливи решения по отношение на въпроси, които не касаят традиционните финансови рискове.

Предпочитанието на APRA да работи „зад кулисите“ с повече от 500 компании ограничава неговата ефективност, като е необходимо регулаторът да действа по-открито и по-сурово, посочва се още в доклада.

Байръс, който заема поста на председател на APRA от 2014 г., заяви още, че регулаторът може да се е фокусирал прекалено много върху последователността, което „е довело до по-бавна реакция“, но добави, че настроенията, изразени от някои служители в доклада, не са широко разпространени.

Азиб Кан, банков анализатор към Morgans Financial, коментира, че регулаторът „не винаги разполага с всички необходими ресурси, за да може да разгледа или прецени всеки проблем, така че е важно, че той остава отворен за консултации с индустрията“.

Байръс заяви, че не може да предостави конкретна сума, която е необходима на APRA.

“Правителството ни каза, че можем да подадем молба и ние определено възнамеряваме да направим това“, подчерта още той. „Доста сме олекнали откъм ресурси, дори и с тези, които правителството ни предостави“, добави Байръс, визирайки 150-те милиона австралийски долара (106 млн. долара), които австралийското правителство предостави на регулатора за фискалната година, започнала на 1 юли. Тази сума е с 25% повече спрямо онази, която APRA получи за финансовата година, приключила през юни 2018 г.

На 11 юли APRA принуди трите най-големи австралийски банки Westpac Banking Corp, Australia and New Zealand Banking Group Ltd и National Australia Bank Ltd да увеличат капиталовите си резерви заради опасения относно управлението на нефинансовия риск.

„Това са неща, които може да очаквате и занапред“, подчерта още Байръс.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:32 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още